четвер, 25 вересня 2008 17:19

Найближчого кінця світу чекають 2011 року

Три місяці тому — 21 червня 2008 року — мав настати кінець світу. Британські науковці прогнозували, що Земля зіткнеться із 800-метровим астероїдом HZ51, який помітили в зоряному небі позаторік. Тепер припускають, що 2011-го сонячна активність сягне піку й виведе із ладу електронні та навігаційні пристрої. Діяльність людей на землі буде паралізована.

— А потім світило взагалі вибухне, — каже голландський астрофізик Пірс ван дер Меєр. — Ця катастрофа можлива вже 2013 року.

За останні два тисячоліття щороку з"являлися пророцтва кінця світу. Найчастіше люди звертали увагу на знамення в небі. Ідея кінця світу давно зацікавила й учених. Стародавнє плем"я майя передбачало кінець світу на 23 грудня 2012-го. Цього зимового дня можна буде спостерігати парад планет. Марс, Юпітер і Сатурн вишикуються в одну лінію, і "буде видно величезну зірку". Після цього загине все.

Сонце розшириться до таких розмірів, що поглине Землю

У християнстві є версія про катаклізм. У біблійній книзі Одкровення його описано так: "Духи демонські… виходять до царів усього всесвіту, щоб зібрати їх на війну…" (Од. 16:14). Також перераховано умови, за яких відбудеться кінець світу. Він повинен припасти на період сонячних затемнень у весняне рівнодення 19–20 березня, коли хоча б одне із них супроводжуватиметься затемненням Місяця. Науковці кажуть, що таким умовам найбільше відповідає ситуація початку XXI ст. Нині триває нашарування серій затемнень Сонця. Перше із них відбулося 2007-го і тричі повторюватиметься кожен 19-й рік, починаючи з 2015-го. Того року затемнення Сонця прогнозується на 20 березня, а Місяць почорніє 4 квітня о 9.00. 37 хв. за всесвітнім часом (об 11.37 — за київським). Кінця світу начебто можна чекати будь-якого дня після цього.

Оптимістичніший прогноз дають астробіологи Дональд Браунлі та Пітер Уорд із Вашингтонського університету. Вони вважають, що кінець світу вже почався і триватиме щонайменше 7,5 млрд років. За їхніми припущеннями, Земля поступово згоратиме від радіоактивності. Через півмільярда років зникнуть тварини і рослини, за 3,5 млрд років випаруються моря й океани, а ще через 3,5 млрд — Сонце розшириться до таких розмірів, що поглине Землю. Наша планета розпадеться на молекули й атоми, які дрейфуватимуть у космосі.

Зараз ви читаєте новину «Найближчого кінця світу чекають 2011 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі