четвер, 20 вересня 2007 17:59

На Воздвиження не можна ходити до лісу

24 вересня, понеділок — Преподобної Феодори Олександрійської, яка жила у V cт. Зрадивши чоловіка, вона розкаялась і таємно постриглася в чоловічому монастирі під ім"ям Феодора. Багато років спокутувала гріхи й уславилася смиренням та духовними подвигами.

Осіннє рівнодення, початок астрономічної осені.

25 вересня, вівторок — Автонома, єпископа італійського. 313 року його вбили язичники під час божественної літургії.

"На Артамона — холодна погода".

26 вересня, середа — священномученика Корнилія Сотника. Служив у римському війську. Завдяки апостолові Петру увірував у Ісуса. Став першим язичником, який прийняв хрещення.

За народними прикметами, цього дня перестає рости коріння рослин: "З Корнія корінь в землі не росте, а мерзне". Закінчують копати буряки, моркву, хрін.

27 вересня, четвер — Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього. 326 року мати імператора Костянтина Олена віднайшла в Єрусалимі хрест, на якому розіп"яли Ісуса Христа. На цьому місці побудували християнський храм, який освятили 26 вересня 335 року. Наступний день був закріплений у святцях за святом Воздвиження. В Україні його називають Чесний день або Здвиження.

Від Здвиження починається справжня осінь: дні коротшають, ночі стають холоднішими, можливі приморозки. Цього дня вперше "кожух із свитою здригаються" — варто вдягатися тепліше. За народними уявленнями, в природі все починає рухатися: копи "здвинулися з поля до обори", а на світанку "сонце здвижається" — ніби грає й підскакує над лінією горизонту. Від Здвиження й до Благовіщення (7 квітня) земля "здвигається" — зачиняється й відпочиває. Її не можна копати, ворушити, вбивати кілки, інакше наступного літа неминуче буде посуха.

На Здвиження не можна ходити до лісу. Там усе гаддя збивається у величезні кубла й ховається під землею. Бог замикає її золотими ключами аж до дня святого Руфа (8 квітня), коли знову все почне "рухатися" — рости й цвісти. Та змія, що влітку вкусила людину, вважається грішною. Земля її не приймає, і вона замерзає від холоду.

28 вересня, п"ятниця — Священномученика Микити Готського, який проповідував християнство на Подунав"ї. За віру в Христа його 372 року спалили.

У народі його називають Микитою-гусятником: із цього дня починають різати гусей.

29 вересня, субота — Кипріяна, митрополита Київського і всієї Русі. Він жив у ХІV ст. Укладав житія святих, перекладав із грецької, писав поетичні твори. Був ініціатором відновлення зруйнованої Софії Київської. Помер 1406 року.

30 вересня, неділя — Мучениць Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії. За легендою, мудра християнка Софія дала своїм донькам імена, що відповідають трьом християнським чеснотам. Імператор Адріан 137 року марно переконував їх відмовитися від християнської віри й принести жертви богині Артеміді. Розгніваний їхньою непохитністю, він наказав мучити й стратити дівчат на очах їхньої матері. Поховавши доньок, Софія через три дні й сама відійшла до Господа.

Зараз ви читаєте новину «На Воздвиження не можна ходити до лісу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі