На Великдень буде тепло

58-річний письменник із Луцька Володимир Лис уже 20 років прогнозує погоду на рік наперед. Свої передбачення він робить за народним методом — за результатами спостережень із 26 грудня по 6 січня.

— Протягом цього періоду кожен день відповідає за певний місяць. Звертаю увагу на напрям вітру, опади, стан кори дерев, — розповідає синоптик. — Про цей метод дізнався від сільського дядька. Вирішив спробувати, заради спортивного інтересу. Перший прогноз зробив на 1989-ий — вийшов доволі правдивим. А найневдаліші були 1992-го та 2004-го. Тоді передбачення збулися тільки наполовину.

Володимир Лис каже, що 2008 року не передбачається особливих погодних сюрпризів.

— Цьогорічний прогноз на січень справдився, — говорить Лис. — Я передбачав, що на початку року мороз посилиться, приблизно у другій половині першої декади випаде сніг. Далі похмура погода, а потім відлига з дощем. Написав, що кінцівка буде холодною, з морозами.

Лютий розпочнеться з опадів. Потім настане похолодання, що триватиме майже до кінця другої декади місяця. Ближче до весни стовпчик термометра підніметься вище нуля, проте дні будуть похмурішими.

Тепло триматиметься й у березні. У середині місяця очікуються дощі, а до 27 похолоднішає, можливий мокрий сніг. Початок квітня буде прохолодним, проте швидко потеплішає. Ближче до середини місяця знову стане прохолодно, дощитиме. На Великдень, 27 квітня, чи одразу після нього, чекаємо потепління. Перша половина травня ознаменується короткочасними теплими дощами. Завершення весни Лис прогнозує холодним, зі зливами.

У червні прохолода поступово змінюватиметься теплом. Під кінець місяця прогнозується дощ із тимчасовим похолоданням. Кінець червня має бути теплим. Початок липня очікуємо не зовсім літнім. Потім настане потепління, а згодом і звична спека. У середині місяця дощитиме. Друга половина липня знову минатиме під спекотним сонцем. Спад температури можливий хіба що в останні дні. Серпень почнеться з дощів. А з другої декади настане тепла, майже липнева погода. Лис обіцяє сприятливу для відпочинку погоду на свято Спаса та День незалежності.

Літо захопить і початок вересня. Та вже на початку другої декади знову дощитиме. Під кінець місяця очікується справжнє "бабине літо" — буде тепло та сонячно. Жовтень очікується теплим. У середині місяця дощитиме близько тижня. Потім знову потеплішає. Але кінець жовтня буде холодним. Кілька перших днів листопада будуть холодними, потім настане короткочасне потепління. Десь на Дмитра випаде перший сніг. До кінця місяця можуть з"явитися й перші кучугури. Кінець осені буде морозним.

До середини грудня чекаємо морозів. Тоді дещо потеплішає, проте сніг і вітри не вщухатимуть. Кінець року знову буде теплим, швидше осіннім.

Володимир Лис розповідає, що 1994-го передбачив засуху на Волині.

— Я тоді так і написав: "Можливо, з 20 червня по 10 липня на Волині не випаде жодної краплі дощу", — згадує. — Точно так і було. Після того пішов розголос. Бувало, за рік більше тисячі листів приходило. Навіть із Краснодарського краю писали, що мої прогнози збуваються. Я лише сміявся. За цією методикою прогноз справджується в радіусі 120–150 кілометрів від місця спостережень, тобто від Луцька.

Зараз ви читаєте новину «На Великдень буде тепло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі