пʼятниця, 26 липня 2019 00:10

"На сході України нафта світла і якісна, тому й дорожча"

На нерозвіданих родовищах України є понад 5 млрд т умовного палива. Такі висновки зробили учені Івано-Франківського національного технічного університету нафти й газу разом із фахівцями НАНу минулого місяця. Ймовірні запаси палива — у східному, західному і південному нафтогазоносних регіонах.

— Для повноцінного виявлення цих копалин необхідно проводити сейсмічні дослідження та бурити свердловини. Практично всі родовища на рівні до 4 кілометрів уже знайшли. Потрібно бурити глибше, — говорить проректор із науково-педагогічної роботи Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу 38-річний Сергій ­Куровець. Розповідає про запаси нафти в Україні.

Українські компанії можуть працювати на такій глибині?

— Так, це може дозволити компанія Ахметова. Вона пробурила свердловину на Мачуському газовому родовищі в Полтавській області на понад 6 кілометрів. Їм удалося видобути більш як 9 мільйонів тонн газу.

Чому вони не освоюють нових родовищ?

— По-перше, для розвідування нових об'єктів треба великі кошти. По-друге, видачу необхідних дозволів і документів гальмують обласні ради. Щоб почати буріння, необхідно отримати ліцензію, дозвіл від обласної ради й інші. Неможливо просто почати свердлити, де заманеться. Так, Укргазвидобування не могло почати роботи в Полтавській області через сильний опір місцевої влади.

Які особливості української нафти?

— У межах одного родовища можна видобувати нафту різної якості. Що менше в ній сірки і що вона світліша, то й дорожча. Російська нафта доволі сильно збагачена сіркою, а тому дешевша. Українська буває різних типів. Наприклад, у західному регіоні нафту видобувають із ХІХ століття. Родовища виснажені й вона стала більш в'язка і не така якісна. На сході України нафта світла і якісна, тому й дорожча. Однак проблема з нафтою усе ж існує. Якщо за рік Україна видобуває майже 20 мільярдів кубічних метрів газу, то нафти лише до 2 мільйонів тонн. Востаннє така цифра була 100 років тому. Зараз наша країна споживає майже 8 мільйонів тонн нафти.

Де найскладніше в Україні видобувати газ і нафту?

— У Чорноморському регіоні. Адже там є шельф і вода. Не менш складним є Карпатський регіон через гірські умови та складчастість поверхні. Узагалі в Україні всюди важко її добувати.

Яка ситуація із видобутком копалин поблизу острова Зміїний на Чорному морі?

— У цьому районі є непоганий ресурс природного газу. Нещодавно Чорноморнафтогаз виставив на торги одну з ділянок. Однак варто врахувати, що ціна буріння залежатиме від глибини моря. Що глибше — то дорожче. Порівняно з сушею, за спеціальні роботи у воді доведеться заплатити щонайменше вдвічі більше. Недешево обійдеться і транспортування. Якщо на землі для цього використовують трубопровід, то у воді є свої нюанси. На шельфі, де острів, Україною вже відкрито два родовища — Одеське і Безіменне. У них уже пробурені свердловини, і з них видобували майже мільярд кубічних метрів газу в рік. Проте неподалік розташовані російські військові кораблі. Тому Україна не може там нічого видобувати.

Чи може Україна самостійно забезпечити себе газом і відмовитися від іноземних поставок?

— Щоб цього досягнути, необхідно вкласти надзвичайно великі гроші в розвідувальні роботи. У світі існує таке співвідношення: якщо я вилучу мільйон тонн нафти чи палива, то необхідно наростити запасів мінімум удвічі більше. Тобто необхідно знайти нові запаси вже з двома мільйонами. Наша статистика невтішна. Зараз у нас нездатні знаходити навіть мільйон у одній точці, коли стільки ж видобувають. У ресурсній базі вуглеводнів України є понад 900 мільярдів метрів кубічних запасів природного газу і більш як 120 мільйонів тонн нафти.

Чи змінилася би ціна на газ і нафту для українців, якщо все видобували б національні компанії?

— Я в це практично не вірю. Дохід, що отримують компанії, вони вкладають у буріння наступних свердловин. Для того, щоб відкрити родовище, потрібно вкласти гроші спершу в регіональні сейсмологічні розвідування, далі дослідження мають бути детальніші. Прохід на метр у свердловину коштує майже тисячу доларів. Така ціна діє лише до 4 кілометрів. Якщо ж планують просуватися глибше, то ціна збільшується вдвічі. Ще дорожче обійдеться буріння на шельфі.

Кошти на все можливо взяти лише з реалізації власної продукції. Якщо ціну для населення зменшити, то й обсяги видобутку також знизяться. Середній дебіт по Україні в того ж Укргазвидобування по свердловині — 25 кубічних метрів на добу. Ця цифра доволі скромна.

Зараз ви читаєте новину «"На сході України нафта світла і якісна, тому й дорожча"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі