четвер, 06 вересня 2007 18:17

На Семена відлітають ластівки

11 вересня, вівторок — Усікновення голови Івана Хрестителя. За наказом царя Ірода Івана Хрестителя кинули до в"язниці. Він засуджував правителя за незаконне співжиття з дружиною брата Іродіадою. На банкеті її донька Соломія так гарно танцювала, що Ірод поклявся виконати будь-яке її бажання. За намовою матері, дівчина попросила голову Івана Хрестителя.

У народі цей день називають Головосік. Не ріжуть нічого круглого — кавунів, динь, яблук, картоплі — все заготовляють звечора. Колись остерігалися зрізати на грядках капусту, бо вірили, що з неї може потекти кров. На Головосіка добре вставляти вікна на зиму — не будуть пітніти.

12 вересня, середа — Олександрів день. Згадують константинопольського патріарха Олександра, який жив у VІ ст., та князя Олександра Невського (1220–1263). 5 квітня 1242-го на Чудському озері він переміг тевтонців. Восени 1263 року, повертаючись зі ставки монгольського хана, полководець захворів і невдовзі помер. Історики вважають, що його отруїли. 12 вересня 1790 року мощі князя перенесли до соборного храму Святої Трійці Олександро-Невської лаври.

13 вересня, четвер — Покладання чесного пояса Пресвятої Богородиці в константинопольському Влахернському храмі на зламі IV і V ст. Від пояса Божої Матері відбуваються чудесні зцілення. Нині його частини зберігаються в Афонському монастирі й у Тирському монастирі в Грузії.

Цього дня згадують також священномученика Кипріяна, єпископа Карфагенського, який жив у ІІІ ст. Чоловіки починають їздити в ліс по дрова на зиму, а жінки копати буряки та моркву.

14 вересня, п"ятниця — Преподобного Симеона Стовпника, який народився в Антіохії Сирійській. 47 років простояв на стовпі висотою 16 м. Помер 459 року. Цього дня православна церква відзначає початок нового церковного року.

На Семена відлітають ластівки, які за народними переказами ховаються до наступної весни на дні колодязів. Якщо цього дня сухо, то осінь буде без дощу, а якщо дощитиме, то "гнила" погода протримається аж до зими. Хто Семенового дня збиратиме насіння різних овочевих культур, у того вони найкраще зійдуть і буде хороша садовина. Уважається, що вже перестає рости трава, тому цього дня жінки останній раз збирали в лісі зілля, бо воно нібито надзвичайно помічне від відьом.

15 вересня, субота — святого Івана ІV Постника, патріарха константинопольського (VІ ст.). У народі цей день називається Пісного Івана. Жінки оберігали худобу від порчі, окроплюючи її свяченою водою, підкурюючи освяченим зіллям й обсипаючи маком-видюком. Якщо до цього дня відлетіли журавлі, то на Покрову — 14 жовтня — буде мороз.

16 вересня, неділя — Василиси й Домни — великомучениць, що загинули за христову віру 302 року.

На Домахи жінки починають бити й терти коноплі, сушити, м"яти льон.

Зараз ви читаєте новину «На Семена відлітають ластівки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі