четвер, 08 листопада 2007 17:40

На одного вовка припадає 192 мисливці

Українські екологи вимагають припинити винищення вовків на території держави через можливість їх зникнення. Міністерство охорони навколишнього природного середовища просить занести тварину до Червоної книги та створити заповідники для вовків.

— У Білорусі та Росії вовки ще залишилися, а в Молдові їх уже немає. У найближчі 10 років ситуація може статися й у нас, — розповідає Володимир Борейко, директор Київського еколого-культурного центру.

Американські вчені вважають вовка санітаром лісу, тренером диких тварин. Вони дослідили, що на півострові Таймир у Росії, доки жили вовки, 100-тисячне стадо диких оленів було здоровим. Коли хижаків відстріляли, третина оленів почала хворіти.

— 30 відсотків відстріляних вовків — це вагітні самки та вовченята, — каже юрист громадської еколого-правової організації "Екоправо-Київ" Галина Пристанська. — Ми судилися з державним комітетом лісового господарства, щоб заборонити це варварство. Нині їх не можна вбивати в лігві до досягнення вовченят дієздатного віку.

Аби розв"язати проблему сказу, що розносять вовки, екологи пропонують не відстрілювати їх, а вакцинувати приманки. На закид про те, що хижаки в Україні кусають 5–6 осіб щороку, наводять цифри про атаки собак:

— Наприклад, 2005-го у Львові собаки покусали 1176 осіб. У Києві ця цифра утричі вища.

За законом, вовків дозволяють стріляти протягом року, каже Борейко. Хоча на інших тварин полювати можна по сезонах. За даними Державного комітету статистики, в Україні залишилося близько 2600 хижаків. На думку вчених, їх не більше тисячі. У відділі охорони та збереження тваринного світу Мінприроди України "ГПУ" сказали два речення та поклали слухавку:

— Кількість вовків у нас близько трьох тисяч. Якось охороняти їх ми не вважаємо за потрібне.

Із 1991 по 2007 рік в Україні відстріляли 22 тис. вовків. На одного вовка нині припадає 192 мисливці. Для порівняння, на лося — 120, на оленя — 28.

— Із 1 листопада по 30 березня треба обмежити відстріл вовків. До цього часу підростає малеча, яка може втекти, — каже керівник "Екоправо-Київ" Борис Васильківців. — Також перевести вовка з категорії "шкідлива" тварина до "мисливська". Відмінити видачу премій і безкоштовних патронів за відстріл вовків.

— Вважаю, що треба відстрілювати, бо їх кількість збільшується, — каже голова Уманської районної організації мисливців та рибалок Юрій Мунько, 44 роки. — Хоча часто вовків плутають із гібридами собаки та вовка. Вони дуже схожі. Ці мутанти нічого не бояться.

Зараз ви читаєте новину «На одного вовка припадає 192 мисливці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі