четвер, 05 квітня 2007 18:57

На могили родичам приносять червоні крашанки

Тиждень після Великодня вважається найщасливішим у році. Його називають Світла Седмиця. Щодня у храмах проводять урочисті літургії. Поклонів під час них не б"ють. Кожна служба закінчується хресною ходою.

Із понеділка по п"ятницю продовжують вітатися, як і на Великдень: "Христос Воскрес!". У відповідь кажуть: "Воістину Воскрес!". До кінця тижня дозволяється їсти м"ясо та пити вино. Піст відміняється навіть у середу та п"ятницю.

На другий та третій день після Великодня в західних областях України хресні батьки відвідують своїх похресників. Несуть їм подарунки, так зване "волочінне". Ті у відповідь готують крашанки та паску, накривають стіл.

У п"ятницю у церкві проводять мале освячення води. Таким чином, шанують ікону Божої Матері "Життєдайне джерело". На суботній літургії прихожанам роздають проскури всецілі. Їх ще називають "артос", що грецькою означає "квасний хліб". Зверху на ньому зображені тільки хрест і терновий вінок. Тіла Ісуса немає. Це означає перемогу життя над смертю.

Деякі прихожани випікають артос удома. До храму його потрібно приносити у понеділок. Хліб має простояти там до суботньої літургії Світлої Седмиці.

У неділю святкують Антипасху, або Свято апостола Фоми. Він не вірив у воскресіння Христа, аж доки Ісус не явився і не показав йому свої рани. Цей день також називають "гробками", бо відвідують могили померлих родичів. На цвинтарях із ними вітаються, як із живими. Приносять продукти. Обов"язково, крім свяченого хліба, беруть червоні крашанки. Вони символізують захід сонця, тобто життя, яке скінчилося.

Біля могил обідають. Припрошують до трапези і покійних. На столику або тарілці їм лишають наповнені чарки та продукти.

Фомина неділя також вважається найвдалішим днем для шлюбу. Саме з неї після Великого посту розпочинається сезон весіль. 

Зараз ви читаєте новину «На могили родичам приносять червоні крашанки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі