четвер, 11 жовтня 2007 17:55

На кістках доісторичних тварин заробляють тисячі доларів

Автор: фото: Сергій КАРПУХІН
  Працівник музею Льодовикового періоду Олександр Свалов оглядає кістки мамонта у складському приміщенні
Працівник музею Льодовикового періоду Олександр Свалов оглядає кістки мамонта у складському приміщенні

Росіянин Федір Шидловський почав колекціонувати кістки доісторичних тварин у 1980-х роках. Згодом у селищі Черський на крайньому північному сході Якутії він відкрив музей Льодовикового періоду.

Там представлені скелети мамонтів, печерних левів та шерстистих носорогів. Музейні фонди переповнені кістками, бивнями та черепами, яким не можуть знайти місця.

Тому власник вирішив продавати екземпляри. Шидловський отримав від держави офіційний дозвіл на продаж за кордон. Приватні колекціонери з усього світу можуть придбати бивень мамонта за $20 тис. (100 тис. грн). Реконструйований скелет цієї тварини коштує $150–250 тис. (750 тис. — 1 млн 250 тис. грн). Також у музеї за $20 тис. продають сувеніри— вирізані з бивнів вітрильники та набори шахів.

Кістки для продажу працівники музею привозять з північних районів сибірської тундри. Там їх можна знайти майже на кожному кроці. Особливо останнім часом, коли клімат потеплішав і лід за Полярним колом почав поступово танути.

Є люди, які професійно займаються пошуками решток доісторичних тварин. Один із них, Олександр Ватагін, говорить, що в пошуках йому допомагає місцеве населення. Він наймає рибалок та оленярів із невеликої етнічної групи юкагірів. Їхній досвід та чуття допомагають знаходити найцінніші екземпляри.

Зараз ви читаєте новину «На кістках доісторичних тварин заробляють тисячі доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі