четвер, 29 березня 2007 19:23

Модифіковані комарі врятують від малярії

Американські вчені провели експеримент. У резервуар із інфікованою малярією мишею запустили дві однакові за кількістю групи малярійних комарів. Комахи відкладали яйця, розмножувалися, помирали. Так вони дійшли до дев"ятого покоління. Тоді науковці порахували комарів і побачили, що 70% усіх комах становили представники першої групи і лише 30% — другої.

Комарі в обох групах належали до одного виду. Різниця полягала в модифікації перших. Їм додали ген, який не дозволяє переносити паразитів, що викликають хворобу. Експеримент довів, що виведені в лабораторії комахи пережили звичайних. Це означає:  якщо модифікованих комарів випустити в навколишнє середовище, з часом їх кількість перевищить число комах, здатних переносити паразитів.

Малярія — інфекційне захворювання. У хворих підвищується температура, починають тремтіти та боліти суглоби, збільшуються селезінка і печінка. У складних випадках настають кома і смерть.

Щороку хворобою заражаються 300–350 млн людей. Більше мільйона з них (90% — діти з країн Африки) помирають. Малярія забирає чиєсь життя кожні 30 секунд.

Сьогодні від неї вберігаються за допомогою москітних сіток та спреїв. Для профілактики приймають ліки. Проте ці методи не ефективні, бо вимагають постійного використання. Учені сподіваються: хворобу вдасться побороти за допомогою модифікованих комарів. Для їх виведення потрібне досить недороге устаткування.

— Комахи самі поширюватимуть ген, який убиває малярію. Це набагато дешевше, ніж сучасні засоби, — каже професор Андреа Крісанті.

Зараз ви читаєте новину «Модифіковані комарі врятують від малярії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі