Куряча жаба може вижити лише в неволі

Антильський свистун, або куряча жаба, смакує і видає звуки, як курка. П"ять років тому на острові Домініка в Карибському морі цих земноводних було так багато, що їх вживали як делікатес.

Куряча жаба була зображена на гербі однойменної країни, розташованої на Домінікані. Цих тварин вважали національною стравою, доки на Карибах не з"явився смертельний для земноводних грибок. Відтоді свистуни опинилися під загрозою вимирання.

Під час минулорічної експедиції Лондонське зоологічне товариство знайшло лише сім курячих жаб. Аби врятувати від вимирання, їх перевезли до лондонського зоопарку. Нині земноводних утримують в умовах карантину.

Антильські свистуни — одні з найбільших у світі. Вага особини може сягати 1 кг. Розмножуються вони відкладаючи яйця в наповнених піною норах. Мати годує пуголовків безплідними яйцями, доки жабенята самі не зможуть здобувати собі їжу.

Учені говорять, що смертельний грибок загрожує ще 500 видам жаб. Вони можуть  вижити, якщо опиняться в неволі — в умовах карантину.

За останні 25 років зникло 120 видів земноводних. До кінця століття їх може поменшати ще на шість тисяч.

— Жаби відіграють важливу роль у біологічному циклі: для одних вони — хижаки, а для інших — пожива, — розповідає Джефрі Боннер, керівник організації "Арка земноводних". — Окрім того, на їхній шкірі є речовини, що захищають їх від мікробів та вірусів. Це може допомогти людям розробити ліки від різних хвороб.

Через небезпеку вимирання земноводних 2008 рік оголосили роком жаби. Понад 500 зоопарків у всьому світі доглядатимуть цих земноводних, а також саламандр, ящірок та тритонів.

Зараз ви читаєте новину «Куряча жаба може вижити лише в неволі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі