четвер, 26 квітня 2007 17:19

Казахи рятують Аральське море

 

На всіх сучасних картах світу Аральське море на кордоні Казахстану та Узбекистану досі зображають у вигляді однієї великої водойми. Раніше воно було четвертим за величиною озером у світі. Саме озером, бо не має стоку води до Світового океану.

Однак за останні 40 років воно висохло на 75% і перетворилося на три маленькі водойми. У них майже не лишилося нічого живого.

Нині одне з озерець знову заповнюється водою і повертається до життя. Уряд Казахстану рятує його за допомогою дамби.

Аральське море живиться з двох річок: Сирдар"я та Амудар"я. Із гір вони впадають у водойму по обидва боки кордону, який розділяє Казахстан й Узбекистан. Колись озеро було справжнім оазисом серед сухих пустель обох країн. На берегах цвіли сади. Наприкінці 1960-х років радянська влада вирішила перетворити дві республіки на центр бавовняної продукції.

Для зрошення пустельних районів із річок провели тисячі кілометрів каналів. Вода, яка була єдиним джерелом наповнення для озера, потекла на поля. Бавовняний план спрацював. Рослини садили не тільки на полях, а й замість цибулі та помідорів на городах, навіть попід вікнами будинків. Узбекистан і досі залишається одним із найбільших виробників бавовни у світі.

Проте Аральське море поступово почало висихати. Спочатку його рівень падав на 20 см щороку, потім на 60–90 см. Казахське місто Аральск колись стояло прямо на березі водойми. Тут працювали тисячі рибалок. Для переробки улову збудували переробний комплекс. Тепер же, щоб побачити воду, від міста треба їхати три години машиною.

Це найбільша природна катастрофа, що сталася з вини людини

Дорогою видно старі кораблі, які раніше стояли в портах. Біля них пасуться верблюди. На дні колишнього моря лежить шар солі. Вітер розвіває кристали на сотні кілометрів. Коли об"єм води в озері зменшився, воно стало солонішим. Риба вимерла, рибалки поїхали на інші землі. На переробному комплексі обробляють улов, який привозять за тисячі кілометрів із Балтійського моря.

Згодом Аральське море висохло настільки, що розділилося на північне (у Казахстані) та південне (в Узбекистані). З останнього пізніше утворилося два: східне та західне. Найбільший колись острів Відродження перетворився на півострів.

Через висохлу водойму змінився й клімат регіону. Зими стали холоднішими, а літа — більш спекотними. Опадів поменшало. ООН назвала висихання Аральського моря найбільшою природною катастрофою, що сталася з вини людини.

Два роки тому влада Казахстану отримала від Міжнародного банку реконструкції та розвитку $68 млн позики. За ці гроші збудували дамбу, яка остаточно відділила північну частину Аральського моря. Відтоді рівень води піднявся, солоність знизилася й у воді завелася риба. Рибалки знову мають роботу. Автори проекту навіть не сподівалися на такий швидкий результат.

Два тижні тому Казахстан отримав ще одну позику — $128 млн. На них збудують другу дамбу.

Влада Узбекистану не робить нічого для порятунку своєї частини Аральського моря. Вчені прогнозують, що через кілька років воно може зовсім зникнути.

Зараз ви читаєте новину «Казахи рятують Аральське море». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі