четвер, 14 червня 2007 19:10

Їжаки почали передчасно народжувати

  Ветеринар клініки у британському графстві Девоншир тримає на руках чотирьох з дев’яти недоношених їжачків, яких у своєму саду знайшов місцевий фермер. Спеціалістам вдалося врятувати всіх тварин. Зараз вони важать більше 200 грамів кожен
Ветеринар клініки у британському графстві Девоншир тримає на руках чотирьох з дев’яти недоношених їжачків, яких у своєму саду знайшов місцевий фермер. Спеціалістам вдалося врятувати всіх тварин. Зараз вони важать більше 200 грамів кожен

Цього року спека у Великій Британії побила всі рекорди. Подекуди температура повітря сягає 38 градусів, чого ніколи раніше не було. Через це у самок їжаків починаються передчасні пологи. Вони не можуть виносити плоди необхідних 49 днів.

Кілька тижнів тому один із жителів графства Девоншир приніс у ветеринарну клініку дев"ять крихітних їжачків. Знайшов їх у саду біля свого будинку. Ветеринари встановили, що тварини з"явилися за три дні до того. Вони були геть кволі й практично прозорі. Важили грамів по 15.

Спеціалісти взялися рятувати малюків. Молоко з піпетки їм давали що дві години. Зараз пацієнти ветклініки уже набрали до 200 г ваги кожен. Однак самі шукати харчі почнуть за 4–5 місяців.

— Вони тільки пихтять і їдять, — сміється лікар Вард.

Зазвичай дорослі їжаки важать по 700–1200 г. Завдовжки — 20–30 см. Мають хвіст 3 см. Самка приводить до десяти малят один раз на рік.

Народжуються вони сліпими, з яскраво-рожевою шкірою. Згортатися в клубочок можуть із перших хвилин життя. Через кілька годин після появи на світ у них розпрямляються м"які білі й чорні голки. Очі їжачата відкриваються на 16 день.

У природних умовах молоко матері вони п"ють до місяця. Потім переходять на гриби, фрукти, овочі та комах. Ловлять також мишей та змій.

Дуже часто їжак може бути інфікований та переносити різні хвороби, особливо енцефаліт та туляремію. Голки, які захищають його від хижаків, водночас не дозволяють тварині витягувати з себе кліщів. За весняний сезон їх на їжакові може побувати понад 10 тис.

Свого часу паразитологи вигадали термін "їжако-година". За допомогою цієї одиниці підраховували, скільки збере на себе їжак кліщів, за 60 хв. прогулянки лісом.

Зараз ви читаєте новину «Їжаки почали передчасно народжувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі