четвер, 19 квітня 2007 17:01

Із парниковим ефектом боротимуться залізною стружкою

$25 млн пообіцяв 56-річний британський мільярдер Річард Бренсон тому, хто за десять років зменшить на 10 млрд т об"єм вуглекислого газу в атмосфері. Свої пропозиції боротьби з парниковим ефектом науковці надсилають до американського Національного управління аеронавтики та космосу.

— Здебільшого надходять доволі непогані ідеї. Однак часом трапляються зовсім шалені, — розповідає глава дослідницького комітету Саймон Уорден.

Так, компанія "Планктос" із Каліфорнії пропонує скидати на дно Тихого океану залізну стружку. Мовляв, вона необхідна в процесі фотосинтезу. Сприятиме розмноженню планктону та росту морських водоростей, які забиратимуть вуглекислий газ із атмосфери. Представники компанії стверджують, що кожна тонна заліза допоможе забрати з повітря 100 тис. т вуглекислоти.

Американський Національний центр атмосферних досліджень розглядає іншу можливість — створення "штучного вулкана". За допомогою реактивних двигунів, гармат чи повітряних куль учені пропонують відправляти в атмосферу сульфати. Ті відбиватимуть частину сонячного світла. 16 років тому завдяки такій реакції після виверження вулкану Пінатубо на Філіппінах температура на землі знизилася.

Скептики кажуть, що температуру на землі таким чином, справді, можна знизити. Проте на рівень вуглекислого газу в повітрі це ніяк не вплине. Окрім того, проект вимагатиме значних коштів — надто багато сульфатів доведеться викидати в атмосферу.

Схожу ідею пропонує американський астроном Роджер Ейнджел. Він хоче помістити в просторі між Сонцем і Землею своєрідну хмару невеликих космічних апаратів у вигляді тарілок. Вони діятимуть за принципом парасолі й знижуватимуть температуру.

Професор Клаус Лакнер стверджує, що потрібно використовувати "штучні дерева". Так він називає прилади, що, наче дерева, виловлюватимуть з атмосфери вуглекислий газ. Апарат стискатиме його до стану рідини, яку пізніше можна буде утилізувати. У приладі працюватиме потужний фільтр.

— Розміром із телевізор, він зможе вловлювати до 25 тонн вуглекислоти на рік, — говорить Лакнер.

Якщо способу переробляти вуглекислий газ не знайдуть, учений пропонує ховати його у використаних нафтових свердловинах.

Науковці вважають, що глобальне потепління на землі відбувається через збільшення викидів вуглекислого газу в повітря, що породжує парниковий ефект. За прогнозами, через людську діяльність до кінця століття температура на планеті підвищиться на 1,8-4 градуси за Цельсієм. Через це підніметься рівень світового океану. Значна частина суші опиниться під водою, клімат зміниться, на Землі почнеться голод.

Зараз ви читаєте новину «Із парниковим ефектом боротимуться залізною стружкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі