четвер, 13 листопада 2008 20:04

Іван Некифорук впіймав метелика Мертва голова

Автор: фото: Вікторія ЦИМБАЛІСТА
  Іван Некифорук із Івано-Франківщини спіймав метелика Мертва голова. Комаха паразитує у вуликах і живиться медом. Увагу бджіл відволікає голосним пищанням
Іван Некифорук із Івано-Франківщини спіймав метелика Мертва голова. Комаха паразитує у вуликах і живиться медом. Увагу бджіл відволікає голосним пищанням

Три дні протримала вдома метелика Мертва голова сім"я Івана Некифорука із села Поточище Городенківського району на Івано-Франківщині. Люди не знали, що це за комаха.

— Я зранку стала в хаті прибирати, чую — щось пищить. Оглянулася, а то на мене щось таке, як жаба, скаче, — каже донька 30-річна Світлана Кріцак. — Я його віником, а воно давай пищати, ще ніколи такого не бачила. Вибігла бігом із хати та зачинила двері.

Смугасту комаху ловили кілька годин. На допомогу прийшов сусід. Коли впіймали, поклали в літрову скляну банку. Закрили капроновою кришкою та зробили кілька отворів, аби дихала.

— Сусід у нас трохи доктор, сказав, що воно називається Мертвий череп, подібну емблему, як у нього на голові, мають пірати, — розповідає Іван Некифорук, 55 років. — А ще сказав, що воно ядовите й може вжалити. Я сам злякався і дітям наказав не підходити. Але було шкода, аби тварина померла на такому холоді, то ми її підгодовували.

Діти Світлани ловили для комахи мух, рвали траву та крапали воду. Але метелик не їв.

— Мама насипали кукурудзяної муки, то ніби з"їла, — каже 5-річна Ірина Некифорук. — Воно було гарне на вигляд і страшне, до рук ми боялися взяти.

Люди бояться їх ловити руками

Подібних метеликів у селі ніколи не бачили, тому люди вчинили переполох. На кафедрі біології Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника пояснили: ця комаха не отруйна. Вона занесена до Червоної книги України, тому трапляється рідко.

— Це метелик Мертва голова, — каже доцент кафедри біології Артур Сіренко. — Комаха живиться медом, паразитує у вуликах. Звук видає, аби відвертати бджіл і ос.

Метелика в Україні називають бражником. Назву Мертва голова він отримав за жовтий малюнок на спині у вигляді людського черепа зі схрещеними кістками.

Зоологи кажуть, що бражники майже вимерли через хімічне оброблення полів і через зміну клімату. Натрапити на великого метелика можна ввечері на полях, городах і в лісах.

Ентомолог-аматор з Івано-Франківська 47-річний Іван Сапрун досліджує бражників понад 15 років. Каже, Мертва голова приносить нещастя.

— Цих метеликів вважають передвісниками смерті, люди бояться їх ловити руками, а в колекціях їх практично ніхто не тримає, — каже Сапрун.

Свого бражника Іван Некифорук випустив на волю, щойно потепліло. Боявся, що тварина в банці загине.

Бражники крадуть мед у бджіл

— В Україні є понад 20 видів бражників, пять із них занесено до Червоної книги. Мертва голова найбільший, має розмір до восьми сантиметрів, — каже Іван Сапрун, ентомолог з Івано-Франківська.

Метелики літають уночі, живляться соком із дерев, інколи крадуть мед у бджіл, за один раз з"їдають до 5–10 г. Гусінь бражника поїдає листя картоплі, дурману й тютюну.

Від бджіл бражник відбивається крильми. Якщо доторкнутися до метелика, він свистить, усмоктуючи та видмухуючи повітря.

Зараз ви читаєте новину «Іван Некифорук впіймав метелика Мертва голова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі