четвер, 29 листопада 2007 17:23

Індіанці майя вирахували кінець світу

Через п"ять років має настати кінець світу. Саме в день зимового сонцестояння у грудні 2012-го завершується календар індіанців майя. Проте вони вірили, що мине час, людство відродиться і життя на Землі продовжиться.

Самим майя календар виявився непотрібним. Цивілізація, яка в I тисячолітті нашої ери зводила у джунглях Центральної Америки міста з величезними ступінчастими пірамідами, почала занепадати з IX ст. й остаточно зникла у п"ятнадцятому. Тобто за 600 років до кінця світу. Досі невідомо, що сталося — війна, економічна чи екологічна криза. Бо разом із майя забулася їхня мова. Так і пішли б усі пророцтва в небуття, якби не випадок.

1945-го в захопленому Червоною армією Берліні, посеред бібліотеки, що дотлівала, стояв уродженець Харківщини, 22-річний артилерист Юрій Кнорозов. До війська він вивчав єгиптологію й порівняльне мовознавство на історичному факультеті Московського університету. Юрій зробив крок і за щось зашпортнувся. Підняв першу-ліпшу книжку, прогортав: ієрогліфи, але не єгипетські. Це були рідкісні видання з репродукціями всіх трьох кодексів майя, відомі на той час. Хлопець поклав книжку в заплічник і рушив далі. Дорогою додому Кнорозов її прочитав. Його заінтригував висновок, що розшифрувати письмена майя неможливо.

У XVI ст. монах-францисканець Дієґо де Ланда замалював кілька сотень ієрогліфів і записав назви місяців мовою майя. Згодом рукопис загубився у бібліотеках і потрапив на очі дослідникам лише 1863 року. За наступні півстоліття вчені перепробували всі варіанти розшифрування письма. Одні вважали, що кожен знак відповідає букві, інші — що це класичні ієрогліфи, де кожному символові відповідає окреме поняття. Однак ніхто так і не зміг їх розшифрувати. Тому станом на середину XX ст. американісти на чолі з Еріком Томпсоном проголосили, що прочитати ієрогліфи майя неможливо: мовляв, монах неточно їх перемалював.

Кожен ієрогліф — не буква й не поняття, а склад. Тобто два звуки — голосний і приголосний

Юрій Кнорозов спробував це зробити. 1952 року з"являється його стаття "Стародавня писемність Центральної Америки". У ній автор доводить, що кожен ієрогліф — не буква і не поняття, а склад. Тобто два звуки — голосний і приголосний. Ще три роки він пише кандидатську. Кнорозов чекав гострої критики. Однак замість ступеня кандидата наук йому відразу дали доктора.

Про відкриття дізнається світ. Томпсон не визнає свого програшу. У 1958–1959 роках на сторінках наукових журналів між ним і Кнорозовим точиться суперечка. Науковці знайомляться з аргументами обох і поступово стають на бік Кнорозова. Найбільшу підтримку надала йому колишня росіянка Тетяна Проскурякова, що в дитинстві емігрувала з батьками до США. Вона почала застосувати нові методи при розшифруванні написів на колонах у містах майя, і їй вдалося прочитати дієслова "народитися" й "померти".

Кнорозова починають запрошувати на міжнародні конференції. Але КДБ не випускає його за кордон. Учений продовжує розшифровувати тексти з легендами й історичними переказами майя — жодного разу не побувавши на руїнах цивілізації, яку відкрив для людства наново.

Лише під час перебудови, 1990-го, 68-річний Юрій Кнорозов зміг поїхати до Гватемали. Його особисто зустрічав президент країни і вручив найвищі її відзнаки. Проте найбільшою нагородою було побачення з пірамідами. Чоловік зійшов на одну з них у покинутому місті Тікаль і довго стояв там наодинці.

Його запросили на концерт, що проходив на руїнах міста Чічен-Іца. Далі Кнорозов поїхав до Мексики. Цей час був найщасливішим у його житті: учні готували до видання розшифровані ним тексти, а сам він жив на березі океану поруч із пірамідами і нащадками майя. Індіанці дивилися на нього як на білошкірого бога, що згадується у стародавніх міфах.

Після повернення додому Кнорозов тяжко хворів і помер 1999 року. Керівництво Кунсткамери, де він працював, навіть не надало зали для прощання з ученим. Друзям довелося тіснитися у невеличкому морзі. Поховали його на новому кладовищі далеко від Санкт-Петербурга.

Завдяки роботам Юрія Кнорозова та його учнів тепер можна прочитати до 80% усіх текстів, що залишили по собі майя — історичні хроніки, релігійні тексти. Вони й мають дати відповідь на те, що спричинило загибель великої цивілізації, яка вирахувала кінець світу.

Зараз ви читаєте новину «Індіанці майя вирахували кінець світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі