четвер, 06 березня 2008 17:52

Хірурги повернули беркуту зір

Вчені з університету ґлазґо, Велика Британія, провели першу в світі операцію з видалення катаракти у птахів. Лікарі частково повернули зір самці беркута, яка осліпла від електричного струму.

Рятуючись від інших птахів, вона вдарилася об електричний стовп на острові Малл, що неподалік узбережжя Великої Британії. Із численними опіками беркута забрали до заповідника "Крила над Маллом". Після огляду лікарі дійшли висновку, що птах осліп — реагує лише на звуки.

Свою допомогу запропонували ветеринари-окулісти з університету ґлазґо. Беркутові, якого назвали Електрою, успішно видалили катаракту, що розвинулася від отриманих опіків на очах.

Спеціалісти кажуть, що операції під повним наркозом небезпечні для птахів. Вони часто помирають від шоку. Електрі змогли повернути зір на одному оці.

— Вирішили не ризикувати і прооперували око, яке постраждало менше. Сітківка другого занадто пошкоджена, — розповідає хірург Джордж Пеплінські. — Якби ми не змогли повернути птасі зір, довелося б її усипити.

Беркути відомі своїм гострим зором. Вони бачать жертву за кілометри. У дикій природі Електра не виживе з одним оком, тому її залишили в заповіднику, де вже є самець беркута з пошкодженим крилом.

Зараз ви читаєте новину «Хірурги повернули беркуту зір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі