четвер, 17 квітня 2008 19:59

Голуб розміром із курку не літає

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  Василь Бондар показує німецького виставкового голуба. Він коштує 100 доларів
Василь Бондар показує німецького виставкового голуба. Він коштує 100 доларів

42-річний Василь Бондар із села Писарівка Вінницького району розводить голубів. Має понад 10 видів м"ясного напрямку схожих на курей та кілька видів декоративних голубів.

В одному з вольєрів сидять голуби сизої масті розміром з угодовану курку.

— Це птахи м"ясного напрямку, французькі мандаїни, — розповідає Бондар. — Вони не літають. Можуть тільки з щабля на щабель перелетіти, як кури. Мають таку назву, бо французи розводять їх для ресторанів. Вирощую їх не для м"яса, а для колекції. Їсти таку красу — дороге задоволення. Одна пара більше сотні доларів стоїть.

Із-за клітки чути приглушене воркування, схоже на "ха-ха-ха"".

— Це сміющиєся горлиці, — підводить господар до вольєра з невеликими білими голубами. — Їхня клітка стоїть під вікном моєї спальні. Не можу заснути, як їх не чую. Самець кричить до самочки: "Цукру-цукру". Вона відповідає: "Ха-ха-ха". От і поговорили.

Найдорожчих — німецьких виставкових голубів — Василь Бондар поселив у сараї. Пара коштує від $200. Птахи мають довгі лапи і загнуті дзьоби.

— На виставках, у першу чергу, беруть до уваги зріст голубів. Вони мають бути чим вищими, — пояснює Бондар. — Клюв у цих птахів загнутий, наче в орла. Це ознака  породистості.

Василь Бондар має понад 80 птахів. Імена їм не дає, бо не може вигадати стільки.

У його колекції є також павичі.

— Вигляд у нього гарний, а от співає він противно, — каже чоловік. — Одна бабка повз мою хату до городу пройти хотіла, саме павич закричав. Бабка перехрестилася й побігла назад. Вони в мне більше року, а сусіди не можуть до їх криків привикнути.

Зараз ви читаєте новину «Голуб розміром із курку не літає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі