четвер, 07 лютого 2008 15:39

Глобальні катастрофи земні рослини переживуть у арктичному погребі

 

На норвезькому архіпелазі Шпіцберген, розташованому в Північному Льодовитому океані за 1300 км від Північного полюса, завершується будівництво бункера для рослин. У ньому на випадок глобальних катастроф зберігатимуть насіння всіх рослин планети.

— Цей проект забезпечить відтворення основних культур, якщо вони за певних обставин зникнуть із планети, — розповідає Кері Фоулер, керівник некомерційної організації "Ґлобал Ґруп Діверсіті Траст", яка керує проектом. — Це можуть бути глобальні катаклізми або звичайна необережність учених під час роботи з унікальними зразками в лабораторії.

Арктичний погріб зможе вберегти всі види рослин від наслідків ядерних війн, радіаційного зараження, падіння астероїда чи різкої зміни клімату. Офіційно він відкриється за три тижні. Але вже минулого місяця до Норвегії привезли 21 ящик із насінням із 36 країн Африки. На підході запаси з Колумбії, Індії, Мексики, Перу, Філіппін та Сирії.

$9 млн на проект, який називають "Ноєвим Ковчегом", виділив уряд Норвегії. Сховище являє собою тунель у горі на глибині 120 м із трьома камерами. Температуру в бункері підтримуватимуть на рівні -18°С. Інженери-проектувальники кажуть, що навіть у випадку різкого підвищення температури в Північному морі у сховищі ще десятиліттями зберігатиметься стабільно низька температура.

Біологи періодично оновлюватимуть деякі види насіння овочів та фруктів і доповнюватимуть сховище новими видами культур. Загалом учені нараховують близько 1,5 млн різновидів зерен сільськогосподарських культур. Сховище здатне вмістити 4,5 млн зерен. Міністерство сільського господарства Норвегії вже підготувало список своїх 1400 різновидів рослин, які потраплять до "ковчега" в першу чергу.

Зараз ви читаєте новину «Глобальні катастрофи земні рослини переживуть у арктичному погребі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі