середа, 17 вересня 2008 19:00

Екзоскелет допомагає ходити паралізованим

Автор: фото: reuters/Baz Ratner
  Паралізований ізраїльтянин Раді Кайоф випробовує екзоскелет.
Паралізований ізраїльтянин Раді Кайоф випробовує екзоскелет.

Паралізований вчений Аміт Гоффер з Ізраїлю створив альтернативу інвалідному візку. Він зробив екзоскелет "РіВолк". Прилад допомагає інвалідам пересуватися. Винахідник користуватися ним не може. Чоловік 10 років не ходить і ледь ворушить руками.

Екзоскелет — це каркас робота, який одягається на хворого. Він збільшує силу м"язів і точно повторює рухи. "РіВолк" складається з рюкзака та двох моторів, що закріплюють на ногах. Живиться від акумулятора. Його разом із комп"ютером чіпляють на спину інвалідові.

На руку надягають браслет — пульт дистанційного керування. За його допомогою людина вибирає, хоче вона стояти, іти чи підніматися сходами. Для рівноваги спираються на милиці. Керують екзоскелетом, змінюючи центр тяжіння, рухами верхньої частини тіла.

Для рівноваги спираються на милиці

Прилад випробували у медичному центрі Тель-Авіва. Уперше його одягнув десантник 41-річний Раді Кайоф. Чоловіка 20 років тому паралізувало через поранення.  Коли Кайоф йде вулицею, чути слабкий механічний шум. Пристрій переміщає ноги чоловіка та допомагає рухатися.

— Я не мріяв, що знову зможу ходити, — витирає піт із чола десантник. — Знову відчув свій зріст, лише коли став на ноги. Тепер розмовляю дивлячись в очі, а не знизу вгору.

Завідувачка відділення фізіотерапії Інституту відновної медицини Кейт Паркін, 43 роки, із Нью-Йорка схвалює "РіВолк":

— Тіло у вертикальному положенні працює інакше. Навантаження йде на різні групи м"язів. Легені хворого розкриваються і краще функціонують. Після цього людина, яка не ходить, отримує психологічне полегшення. Вона починає розширювати коло спілкування.

— Прилад допомагатиме лише тим, у кого діють руки та плечі, — відзначає експерт британської благодійної організації Марк Бейкон.

"РіВолк" продаватимуть з 2010 року за ціною $20 тис.

Зараз ви читаєте новину «Екзоскелет допомагає ходити паралізованим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі