четвер, 27 вересня 2007 15:52

Едуард Кузьменко передбачає зсуви

  Своє відкриття професор Едуард Кузьменко зареєстрував торік. Тепер чекає на патенти
Своє відкриття професор Едуард Кузьменко зареєстрував торік. Тепер чекає на патенти

Професор Національного технічного університету нафти і газу в Івано-Франківську Едуард Кузьменко, 59 років, розробив комп"ютерну програму, що дозволяє передбачити появу зсувів у будь-якій частині земної кулі.

— Ось ви тицяєте на карті — хочете собі тут хату побудувати. Думаєте: поповзете чи ні. Приходите до мене, і ми перевіряємо, — розповідає вчений, як можна застосовувати його розробку. — Якось я їхав до Косова й почув повідомлення, що поблизу Буківця сталися два страшні зсуви. Я тоді випадково взяв свою карту і ми знайшли цю точку — усе червоним замальоване, тобто ймовірність зсуву майже стовідсоткова. Я їх передбачив.

Науковець проводить до університетської аудиторії з картами Західної України. Показує зсувонебезпечні регіони: Рахівський та Тячівський райони Закарпатської області, Путилів, Вижниця у Чернівецькій області.

— Ось, дивіться: вздовж Карпатського хребта, де немає лісу, за десяток років у різних регіонах спостерігатиметься збільшення кількості зсувів, — показує на карті. — Сьогодні ми можемо прогнозувати сонячну активність, сейсмічну, збільшення чи зменшення кількості опадів. Якщо все скласти до купи, то знайдемо показник, що й визначатиме ймовірний зсув.

Дослідники визначають основні чинники, що сприяють зсувам: межі населеного пункту, склад породи, відстань від річки та дороги, висота над рівнем моря, нахил поверхні. Щоб дізнатися, коли буде зсув, спостерігають також за сонячною активністю. Вона є періодичною й визначається кількістю чорних плям на сонці.

Нині ми живемо у мінімумі сонячної активності

Кожне десятиліття відбуваються спалахи. В Україні у спеціальному каталозі зареєстровано 2700 зсувів. Із них на початку 1980-х у Карпатському регіоні сталося близько 600. Вони припали на період сонячної активності.

— Нині ми живемо у мінімумі сонячної активності, а коли буде максимум, зсуви активізуються. Через десять років у різних регіонах Карпат спостерігатиметься збільшення кількості зсувів. 2019-го буде те, що ми називаємо масово-катастрофічна активізація, — прогнозує Едуард Кузьменко.

Систему передбачення зсувів ученого хочуть встановити на всій території України. Державна геологічна служба замовила прикарпатським науковцям створити систему прогнозування. Спочатку працюватимуть на Закарпатті, потім — на південному узбережжі Криму.

Своє відкриття професор Кузьменко зареєстрував торік. Тепер чекає на патенти. Росіянам надіслав заявку на просторовий патент — щоб прогнозувати, де станеться зсув. До лютого наступного року очікує на папери. В Україні мають дати часовий патент — щоб відповідати на запитання "Коли?". Тут чекати довше — понад два роки.

Едуард Кузьменко показує картки з презентації, що  відбулася кілька тижнів тому в Києві.

— Це Чернівці, колись тут була дорога, а зараз "гармошка", — коментує. — А це Київ — усе правобережжя через кілька років опиниться під загрозою.

Зараз ви читаєте новину «Едуард Кузьменко передбачає зсуви ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі