четвер, 21 лютого 2008 15:18

Джеймс Ваннертон відчуває слова на смак

Американець Джеймс Ваннертон відчуває слова на смак. Нью-Йорк для нього смакує, як варене яйце, а Лондон — як картопляне пюре.

— Пам"ятаю, як колись стояв у шкільному холі й слухав, як читали молитву "Отче наш", — говорить Ваннертон. — Я відчував різні смаки, здебільшого щось схоже на бекон.

Американка Керол Крейнс отримує майже еротичне задоволення щоразу, коли відвідує концерт класичної музики. Від звуків гітари їй видається, ніби хтось проводить пір"їнкою по її колінах і ліктях. Звуки духових інструментів вона відчуває на плечах. Мелодія скрипки для жінки — наче делікатний масаж обличчя.

— Коли чую піаніно, відчуваю, ніби хтось торкається моїх грудей, — каже Керол. — Найбільше люблю новоорлеанський джаз. Це відчуття теплих крапель на цілому тілі.

Окрім того, Крейнс бачить літери і цифри як кольорові об"єкти.

Керол і Ваннертон не страждають на психічні розлади — у них два різні чуття  пов"язані в одне. Це явище називається синестезією вражень. Деякі люди наділені такими вродженими властивостями. Зазвичай вони спадкові. Дехто бачить кольори, коли чує числа. Хтось відчуває запахи від звуків музики.

Значна частина синестетиків вважають свої здібності відхиленням і бояться зізнатися. Інші, навпаки, навіть не усвідомлюють, що відрізняються від решти — вважають, що всі люди сприймають світ так само.

Раніше вважалося, що синестезія властива творчим особам. Її зокрема мали американський письменник російського походження Володимир Набоков, російський композитор Олександр Скрябін, британський художник Девід Хокні та російський художник Василь Кандінський. Останній був одним із засновників художнього напрямку абстракціонізму.

Завдяки сучасним технологіям вчені встановили, як мозок таких людей реагує на різні подразники. Невролог Вільянур Рамахандран сканував мозок 27-річного МакАллістера, який "бачив" музику. На звук одночасно реагували ділянки, що відповідають за слух і зір. МакАллістер був сліпим. Він перестав бачити у 12 років, але не втратив синестезії.

— Коли я чую музику, в мене перед очима з"являються різнокольорові спалахи, — розповідає МакАллістер. — Мені здається, що бачу навіть більше прекрасних кольорів, ніж зрячі люди.

Вчені довели, що синестезія існує, але досі не знають, що її спричиняє. Одні дослідники вважають причиною певні відхилення в мозку. Інші переконані, що всі люди народжуються зі змішаними відчуттями, але вони розділяються у міру того, як дитина росте.

Зараз ви читаєте новину «Джеймс Ваннертон відчуває слова на смак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі