четвер, 27 грудня 2007 17:39

Домашні гризуни відгукуються на клички

— Для китайців миші та щури — священні тварини. В іудаїзмі ці гризуни — символ доброти та багатства. Коли точать щось або гризуть, вважається, що так рахуються гроші, — розповідає директор Інституту зоології Ігор Акімов. — Китайці їдять цих тварин. Особливо полюбляють копчених.

У Бельгії батьки купують іграшкових мишей, коли народжується дитина. Потім їх роздають гостям, щоб у них було багато дітей.

До України пацюки потрапили в XIII ст. під час монголо-татарської навали. Їх водилося два види — чорні та сірі. У 1960 роках сірий щур повністю витіснив чорного.

До Новорічних свят у зоомагазинах їх купують на подарунок.

— До року пацюка на них хороший попит, — розповідає продавець тваринного ринку в Полтаві 23-річна Юлія Гряк. — Найчастіше купують діти. А сім"ї, які завели пацюка, через кілька років приходять купувати знову.

Щурів треба брати віком від трьох тижнів до трьох місяців. Вони швидко звикають до родини. Не кусаються. Обов"язково треба купити металеву клітку з міцним піддоном. Самки більш агресивні, а самці — відданіші. Останніх краще каструвати, бо коли вони статево дозрівають, то смердять.

Пацюки визнають лише одного господаря, хоча добре ставляться до всіх. Спочатку тварини звикають до місця. Потім їх треба годувати з відкритої долоні. Вони почнуть відгукуватися на кличку.

— Як звикнуть — будуть навіть цілуватися. Вони дуже вдячні, — сміється Юлія. — Мій знайомий навчив щурика приносити йому капці. Приходив із роботи, сідав у крісло, а він йому в зубах тапочки тягнув.

В їжі гризуни невибагливі, але картоплею та солодощами годувати їх не варто. Від цього у тварини болить печінка.

— Хворі пацюки — велика проблема. Ветеринари їх не лікують, — каже Юлія. — Тому за порадами люди звертаються до продавців.

Хатні щури найкраще вживаються зі спокійними та меланхолійними котами, особливо з персидськими.

— Друзі мали собачку колі та щурика, — розповідає продавчиня. — Обоє так здружилися, що як криска здохла — собака перестав їсти. Мусили купувати ще одну.

Зараз ви читаєте новину «Домашні гризуни відгукуються на клички». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі