четвер, 16 серпня 2007 18:52

До Лаврентія дозрівають горіхи

20 серпня, понеділок — Мучениці Марини та Преподобного Пимона Багатостраждального. За переказами, він із дитинства дуже хворів, і батьки принесли його до Києво-Печерського монастиря. Хлопець ублагав залишити його в обителі, де пробув ченцем понад двадцять років. Ніколи ні на що не нарікав, за все дякував Богові. Мав дар зціляти хворих і сам одержав зцілення перед смертю — 1110 року. Його чудодійні мощі покояться у Ближніх печерах. Цього дня завершується збір ягід у лісі: "На Пимона-Марини не шукай у лісі малини".

21 серпня, вівторок — Святого Мирона Крітського. Визначають, яка буде погода на початку наступного року: "Який Мирон, такий і січень".

22 серпня, середа — Євангеліста Матвія. Учень Ісуса Христа, родом із Вифлеєма, він став одним із 12 апостолів замість Юди Іскаріота. Проповідував євангеліє у Грузії та Македонії. Приблизно 63 року в Юдеї його засудили до побиття камінням. Від Матвія розпочинається возовиця — вивезення з поля хліба після жнив.

23 серпня, четвер — Мученика архидиякона Лаврентія. Він загинув 258 року. Його шанують як цілителя. Цього дня постують ті, хто має хвороби очей і кісток. За народними спостереженнями, яка погода цього дня, такою буде й уся осінь. Теплий та ясний день віщує хороший збір винограду й загалом добру осінню пору. Опівдні дивилися на воду й примічали: якщо вона тиха, то осінь буде тихою й теплою, а зима без хурделиць. Вважається, що до цього дня дозрівають горіхи.

24 серпня, п"ятниця — Мученика архідиякона Євпла (загинув 304 року) та преподобних мучеників Василія й Феодора Печерських.

У миру Феодор був людиною заможною, але роздав свої багатства й пішов до Києво-Печерського монастиря. Коли він знайшов варязький скарб, то спокусився і збирався втекти з ним. Чернець цього ж монастиря Василій утримав його від гріха, й Феодор закопав коштовності. 1098 року син київського князя Святополка Мстислав, аби вивідати місце скарбу, закатував їх обох. Поховані вони в Ближніх печерах Києво-Печерської лаври.

Цього дня поминають також Преподобного Федора, князя Острозького. Він був умілим полководцем, захисником православної віри від утисків католиків. Постригшись у ченці Києво-Печерського монастиря, відбував подвиг мовчання. Мощі його спочивають у Дальніх печерах.

У ніч на Євпла на кладовищі з"являються привиди небіжчиків і білий кінь, а з потойбіччя чутно свист, гудіння та пісні.

26 серпня, неділя — Тихона Задонського, єпископа Воронезького, який прославився чудотворенням. Тиха погода цього дня віщує лагідну зиму й ранню весну.

Зараз ви читаєте новину «До Лаврентія дозрівають горіхи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі