пʼятниця, 23 травня 2008 15:00

ДНК вимерлого вовка ожило в миші

  Останній сумчастий вовк у зоопарку в Тасманії. Цей вид вимер 70 років тому
Останній сумчастий вовк у зоопарку в Тасманії. Цей вид вимер 70 років тому

Останній на землі сумчастий вовк або сумчастий тигр, як його називали, помер 70 років тому в зоопарку Тасманії. У деяких музеях світу в заспиртованому вигляді зберігаються лише кілька представників цього виду. Нещодавно вчені змогли вперше оживити ДНК вовка в миші.

Це не означає, що науковці тепер навчаться повертати до життя вимерлі види тварин. Але дослідження допоможе отримати нові знання про роботу генів.

Вчені взяли ДНК від 100-річного заспиртованого сумчастого вовка й помістили в ембріон миші. Тоді спостерігали, як працював генетичний матеріал вимерлої тварини.

— Вивчення роботи ДНК в ембріоні дозволяє нам зрозуміти, коли "включаються" і "виключаються" різні гени. В яких клітинах і органах це відбувається, — пояснює біолог Мерилін Ренфрі з університету Мельбурна. — Так ми дізнаємося, як працюють гени, що вони роблять.

Лондонське зоологічне співтовариство зазначає, щороку на планеті від діяльності людей гине майже 1% тварин. Із 1970-го їх поменшало на 25–30%. Люди знищують фауну забрудненням навколишнього середовища, сільськогосподарською діяльністю, розвитком великих міст, а також полюванням та риболовлею.

Найгірша ситуація з морськими тваринами. Із 1995 по 2005 роки їх поменшало на 28%. Найбільше постраждали риба-меч і риба-молот. Річковий дельфін, який жив у річці Янцзи, зник. На суші тварин стало менше на 25%.

Науковці попереджають, що вимирання фауни негативно вплине на життя людей. Зокрема збільшиться кількість паразитів і шкідників.

Зараз ви читаєте новину «ДНК вимерлого вовка ожило в миші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі