четвер, 10 квітня 2008 18:05

Дельфін врятував двох китів

Дельфін на кличку Моко врятувала життя самці кита та її дитинчаті, коли вони випливли на мілину новозеландського пляжу Махія.

Волонтери служби охорони навколишнього середовища півтори години намагалися врятувати карликових китів. Вони кілька разів відштовхували тварин в океан, проте ті знову поверталися на мілину.

— Кити були зовсім дезорієнтовані, — розповідає співробітник служби Малколм Сміт. — Зазвичай, якщо кити не можуть самостійно відплисти, їх усипляють, аби вони не страждали не березі. Ми вже збиралися застосувати цей спосіб, коли почули дивні звуки з-під води.

Неподалік від берега з"явилася самка дельфіна Моко. Місцеві добре її знають — вона часто запливає на пляж і грається з відпочиваючими.

— Я не розумію мови дельфінів, але складалося враження, що Моко вмовляла китів плисти за нею, — каже Сміт. — Кити теж почали видавати специфічні звуки. Тварини нібито спілкувалися.

Невдовзі Моко почала повертатися у воді й відпливати від берега. Кити вирушили за нею і відтоді їх більше не бачили.

У світі зафіксовані випадки, коли дельфіни неодноразово допомагали й людям. У середині XIX ст. недалеко від берегів Нової Зеландії дельфін на кличку Пелорус Джек направляв кораблі повз небезпечну протоку Пелорус Саунд. Якось один із пасажирів корабля вистрілив у дельфіна. Тварину помітили лише через два тижні. Дельфін вижив, однак назавжди перестав з"являтися біля кораблів. Через шість років після поранення Пелоруса Джека, корабель, якому допомагав дельфін, затонув у тій протоці.

Зараз ви читаєте новину «Дельфін врятував двох китів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі