четвер, 18 жовтня 2007 15:54

Чарльз Йєґер першим полетів швидше звуку

Автор: фото: NASA
  Чарльз Йєгер поблизу літака, на якому 60 років тому подолав звуковий бар’єр швидкості
Чарльз Йєгер поблизу літака, на якому 60 років тому подолав звуковий бар’єр швидкості

14 жовтня 1947 року 24-річний американський льотчик капітан Чарльз Йєґер першим у світі подолав звуковий бар"єр швидкості на експериментальному літаку X-1 компанії "Белл Ейкрафт".

У районі Сухого озера в південній Каліфорнії бомбардувальник Боїнг B-29 підняв Х-1 на висоту близько 8 км і через бомбовий відсік скинув його назовні. Йєґер перед тим перейшов із кабіни В-29 і зайняв місце пілота в Х-1. Після 10 секунд вільного падіння експериментальний літак увімкнув ракетний двигун, піднявся на висоту 13 км і пролетів 13 700 м із середньою швидкістю 1130 км/год. На тій висоті це швидкість звуку.

Чарльза Йєґера призначили керувати експериментальним польотом випадково. Він замінив пілота Чалмерза Ґудліна, який запросив за подолання звукового бар"єру $150 тис. За два дні до випробувань Йєґер впав із коня і зламав два ребра. Першу допомогу йому надав ветеринар із найближчого селища. Пілот боявся, що його відсторонять від польоту й не повідомив про переломи. Знав лише його помічник Джек Рідлі та дружина Ґленніс Дікгаус. У день польоту Йєґеру допікав нестерпний біль, він навіть не зміг без допомоги закрити люк літака. Та попри все успішно впорався з поставленим завданням.

Про досягнення пілота стало відомо лише в червні наступного року. Спочатку проект був засекречений. Нині літак X-1 зберігається у Національному музеї повітроплавання і космосу у Вашингтоні. Йєґер назвав його "Гламурна Ґленніс" на честь дружини.

Із 1975 року Чарльз Йєґер на пенсії. З першою дружиною він прожив 55 років і виховав чотирьох дітей. Зараз 84-річний пілот одружений із 38-річною Вікторією Скотт Д"Анджело, яку зустрів під час своєї подорожі 2000-го.

Зараз ви читаєте новину «Чарльз Йєґер першим полетів швидше звуку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі