четвер, 03 травня 2007 18:10

Британські винороби радіють глобальному потеплінню

Автор: фото: REUTERS/Paul Majendie
  Через підвищення температури на планеті у Великій Британії почав давати добрий врожай виноград. Минулого року у країні продали 3 мільйони пляшок вина власного виробництва
Через підвищення температури на планеті у Великій Британії почав давати добрий врожай виноград. Минулого року у країні продали 3 мільйони пляшок вина власного виробництва

Науковці залякують негативними наслідками глобального потепління, а британські винороби радіють. Бо торішні м"яка весна та спекотне літо створили прекрасні умови для вирощування в країні винограду. 2006-го там продали 3 млн пляшок вина власного виробництва. Це наполовину більше, ніж за рік до того.

— Глобальне потепління — для нас справжнє благословення, а не прокляття, — каже Джуліан Барнс із виноградника Бідденден, що у графстві Кент.

Там температура побила всі рекорди — було майже так само тепло, як у Бордо — одному з найбільших виноробних регіонів Франції — 36–38 градусів тепла.

Зазвичай виноград найкраще росте у країнах, розташованих поміж 30-ю та 50-ю паралелями північної та південної широти — по обидва боки від екватора. Велика Британія розташована за межами цієї смуги. Вологий і мінливий клімат заважає розвиткові виноробства.

Найбільше цього напою у світі продукують Франція та Італія — понад 3 млн тонн щороку кожна. За ними йдуть Іспанія, США та Аргентина. За даними ООН, Велика Британія серед 70 країн — виробників вина посідає лише 63-тє місце. Україна в цьому списку 18-та.

Зараз ви читаєте новину «Британські винороби радіють глобальному потеплінню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі