четвер, 12 квітня 2007 18:49

Бджоли сповіщатимуть про терористичні атаки

Колись шахтарі, спускаючись у копальню, брали із собою клітки з канарейками. Птахи слугували ідеальною системою оповіщення про витік газу. Як тільки його рівень піднімався до небезпечного, канарейки гинули. Тоді шахтарі знали, що потрібно починати евакуацію. Сьогодні для подібної роботи американці хочуть використовувати бджіл.

Нещодавно вчені з Університету Монтани з"ясували, що за різних обставин бджоли  гудуть по-різному. У вулики запускали кілька хімічних газів і вже через 30 секунд отримували реакцію комах. При цьому звук відрізнявся залежно від подразника. Цю здатність бджіл хочуть використати військові — для оповіщення про можливі терористичні атаки із застосуванням газу.

— Реакцію на хімікалії сподівалися отримати принаймні через 15 хвилин, — розповідає лідер дослідницької групи Джеррі Броменшек. — Виявилося, що комахи реагують у десятки разів швидше.

Бджоли провітрюють свої вулики кожні 3 хв., каже науковець. Тому вони відчувають, коли змінюється склад повітря.

Зараз ви читаєте новину «Бджоли сповіщатимуть про терористичні атаки ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі