четвер, 22 листопада 2007 18:11

Аварія в Керченській протоці вплине на потомство риб

Автор: фото: reuters
  У такому стані були птахи на березі острова Коса Тузла після аварії російського танкера з нафтопродуктами 11 листопада
У такому стані були птахи на березі острова Коса Тузла після аварії російського танкера з нафтопродуктами 11 листопада

Чому сталися аварії морських суден у Керченській протоці 11 листопада, має визначити комісія, яка розслідує справу. Сергій Таращук, голова національного екологічного центру України, каже, що винні капітани суден. Вони перевозили контрабандний вантаж, тому не послухали синоптиків, які попереджали про шторм. Крім того, у більшості постраждалих кораблів закінчився термін експлуатації.

— Поза ефіром на одному з телеканалів міністр із надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич розповідав, що капітан російського судна "Нахічевань" послав матом українських рятувальників, коли ті під"їхали попередити про шторм, — каже Таращук.

"Нахічевань" перевозив майже 2,5 тис. т сірки.

Загалом через аварію в Керченській протоці в Чорне море витекло 6 тис. т сірки та 3,5 тис. т мазуту. За даними Міністерства природи та навколишнього середовища, від південної частини протоки до Азовського моря досі плаває нафтова пляма завдовжки 470 м і завширшки 1–3 м.

Якраз наприкінці осені у протоці починається риболовний сезон на хамсу. У цю пору вона мігрує через Керченську протоку з Азовського моря в Чорне. Для риби воно тепліше. Однак із 12 листопада рибалити у протоці заборонили.

— Вміст нафтопродуктів у Керченській протоці зараз у 50 разів перевищує норму. Тому заборона діятиме щонайменше два тижні, — каже головний санітарний лікар Криму Сергій Лепік, 50 років. — Вилов хамси, наприклад, у протоці припав на період з 11–13 листопада, якраз у той час, коли сталася аварія.

Утім Лепік запевняє, що рибалки ловили хамсу до того, як вона потрапила до протоки, тобто ще в Азовському морі. Загалом виловили 900 т. Рибу начебто перевіряли — вона не була зіпсованою. Жоден вид із тих, що мігрують протокою в Чорне море, переважно ставридка та тюлька, не може отруїтися мазутом, переконує Сергій Лепік:

— Нафта знаходиться на поверхні води, а риба живе на глибині 2–3 метрів.

Сергій Таращук, 52 роки, каже, що аварія у протоці може на кілька років зупинити вилов ставридки, хамси та тюльки:

— Нас обманюють, коли кажуть, що сірка не шкідлива для риб і не взаємодіє з водою. Сірка — слабка кислота, й вона дійсно не взаємодіє з чистою водою. Але ж морська вода не є чистою. Там безліч солей. І поки що невідомо, як речовина поведе себе з ними.

59-річний Анатолій Яцик, директор Українського науково-дослідного інституту водогосподарсько-екологічних проблем, пояснює, що реакція також залежить від підводних течій.

— Ота вся гидота, що витекла з кораблів, не так уплине на теперішніх рибок, як на їхнє потомство, — каже вчений.

Російські рятувальники повідомляють, що через витік мазуту в Керченській протоці загинуло 30 тис. птахів і ще стільки ж постраждали. Це здебільшого качки, лисухи, баклани. Через шторм, який досі триває в Чорному морі, українські екологи не можуть зробити точних висновків щодо наслідків аварій.

Зараз ви читаєте новину «Аварія в Керченській протоці вплине на потомство риб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі