четвер, 15 листопада 2007 20:17

Японські вчені навчилися "відключати" страх

Автор: фото: REUTERS / Ko and Reiko
  Миша, якій японські вчені заблокували нюхові рецептори, перестала ідентифікувати запах кота із загрозою. Вона залазила під нього і гралася з нашийником
Миша, якій японські вчені заблокували нюхові рецептори, перестала ідентифікувати запах кота із загрозою. Вона залазила під нього і гралася з нашийником

Учені з факультету біофізики та біохімії Токійського університету довели, що страх безпосередньо пов"язаний із відчуттям запахів. Його можна досить легко "відключити", заблокувавши відповідні рецептори мозку.

Під час експерименту на мишах дослідники прибрали окремі рецептори на частині мозку, які відповідають за нюх, і отримали гризунів, які нічого не бояться. Як доказ вчені пред"явили фотографії, де коричнева миша за 3 см від кота. Вона навіть залазила під нього і гралася з його нашийником.

Під час дослідів учені визначили, що нервова система ссавців має два відділи, що відповідають за нюх. За допомогою одного можна відчувати запахи, а другий ідентифікує їх із певною інформацією. Одній групі мишей вони заблокували перший вид рецепторів, а іншій — другий.

Миші з першої групи майже не відчували запах. Але коли це їм вдавалося, вони моментально ідентифікували його з небезпекою й відповідно реагували — завмирали на місці, вдаючи мертвих.

У другої групи мишей був добрий нюх, але вони не могли розрізняти загрози.

— Вони відчували запах хижаків і навіть виявляли цікавість до них. Але не могли ідентифікувати хижаків із небезпекою, — каже професор Хітоші Сакано. — Тому ці миші спокійно бавилися з котом. Щоправда, перед тим ми його добре нагодували.

Зараз ви читаєте новину «Японські вчені навчилися "відключати" страх». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі