Антоній Печерський 56 років прожив у печерах

У понеділок, 23 липня, православні християни шанують преподобного Антонія Печерського, засновника Києво-Печерської лаври. У молитвах до нього звертаються слабкі духом і ті, кого мучать різні сумніви. Молитва до Антонія допомагає подолати спокуси та боротися з демонами.

Він 56 років провів у печерах в суворих постах та молитвах. Майже весь час був затворником. Браття приходили до нього лише по благословення та підтримку.

Антоній, в миру Антипа, народився близько 983 року в місті Любечі, недалеко від Чернігова. Постриг прийняв на священній горі Афон у Греції. Згодом повернувся до Києва, де оселився у печері, яку викопали раніше варяги. Туди вони приходили пити і розважатися з жінками.

Поряд із Антонієм молився пресвітер Іларіон, який згодом став митрополитом Київським. Він викопав собі малу печеру. Невдовзі Антоній переселився до нього. Сюди почали сходитися люди, щоб прийняти постриг. Поступово печери розширювалися.

Антоній помер 10 червня 1073 року. Його мощі "під спудом", вони ще не віднайдені.

У вівторок, 24 липня, християни шанують рівноапостольну Ольгу, велику княгиню руську, у хрещенні Єлену. Її вважають заступницею вдів та хрещених у дорослому віці.

Ольгу називали мудрою і справедливою правителькою. 957 року вона прийняла хрещення у Константинополі й стала першою хрещеною правителькою Русі. За це її визнали святою та рівноапостольною. Після хрещення вона збудувала перший храм Святого Іллі у Києві на Подолі.

Ольга була дружиною князя Ігоря. Коли його вбили древляни, вона страшно помстилася. Перших послів, які прийшли до неї, поховала заживо. Других спалила в лазні. Ще 5 тис. воїнів перебили на тризні по Ігореві.

Через рік Ольга спалила древлянську столицю Іскоростень. На місто пустили птахів з палаючою соломою. Древлян, які вижили, продали у рабство.

Мощі Ольги зберігалися в саркофазі у Десятинній церкві. Святиня зникла на початку XVIII ст.

Зараз ви читаєте новину «Антоній Печерський 56 років прожив у печерах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі