четвер, 30 серпня 2007 18:33

Американський клен глушить місцеві рослини

— Клен ясенолистий витісняє подільські рослини, — стверджує вінницький еколог Олена Яворська. — Я нещодавно була в Крижополі й помітила, що він поширюється. У ярах висадили великі ділянки клена, щоб ґрунт не осипався. Але це небезпечно. Під ними навіть трава не може рости. Він усе глушить.

Клен заввишки не більше як 3 м. Листям схожий на ясеня. Розростається коренем, подібно до пирію, та утворює суцільні непролазні хащі. У його заростях інші дерева й кущі не виживають.

Століття тому клен ясенолистий завезли з Америки як паркову рослину. У 1970-х роках його висаджували вздовж автотрас для озеленення. Після того на Вінниччині з"явився американський білий метелик, який живе саме на цьому дереві. Його гусінь їсть садові культури. Помітити її можна на листі, затканому павутинням.

— Популяція цього метелика в області зараз вважається безпечною. Він погано переносить мороз, однак після теплих зим через нього можуть бути серйозні проблеми, – розповідає головний лісничий області Віктор Діденко. — Під час санітарних вирубок ми намагаємося клен знищувати.

Дорожні служби вирубують зарості клена вздовж доріг. Однак він швидко виростає знову. Його треба викорчовувати й переорювати землю.

У Європі зарості цього клена на картах позначаються окремо від лісових насаджень. В Україні, за інформацією еколога, навіть не досліджують, як швидко він поширюється. Деревина клена не є цінною для промисловості.

Зараз ви читаєте новину «Американський клен глушить місцеві рослини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі