Ексклюзиви
четвер, 13 грудня 2007 17:44

Ялинкові паразити прокидаються при кімнатній температурі

Коли живі ялинки з холоду заносять у тепле приміщення, на них можуть прокинутися паразити, які впали в зимову сплячку.

— Коли виникають сприятливі умови — посуха і тепло — шкідники оживають і вилазять на хвою, — розповідає Ярослав Марченко, 27 років, із Полтавського обласного управління лісового господарства. — Але ці паразити не шкідливі для людей, бо живляться соком дерев і хвоєю.

На соснах живе і розмножується сосновий шовкопряд. Спочатку він їсть краї, а потім переміщається до основи дерева. До літа він має вигляд гусениці. Одна самка відкладає до 200 яєць. Потомство з"являється за три тижні. З перших заморозків гусениця ховається в гілках дерев. Там до весни поїдає стару хвою, а потім береться за нову.

Небезпечним для ялинок та сосен є звичайний та рудий пильщик — невелика гусінь сірувато-чорного відтінку. Рудим зветься, бо такий колір мають пошкоджені ним дерева. Він поїдає сосну так, що в стовбурі з"являються білі коридори. Пильщик поширений по всій Європі, в Азії, Сибіру, Кореї та Японії.

— Багато років тому наш колишній бухгалтер поставила в квартирі ялинку. Через кілька днів помітила на ваті чорні цяточки. Потім з"ясувала, що це вилупилися з яєць шкідники. Та вони ніякої шкоди не завдають, і вона викинула дерево тільки після свят, — розповідає Ярослав Марченко. — Паразити з дерева вилазять рідко. На новорічних плантаціях ялинки доглядають. Якщо з"являються якісь комахи, обробляють нешкідливими для людей препаратами.

Зараз ви читаєте новину «Ялинкові паразити прокидаються при кімнатній температурі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути