понеділок, 28 квітня 2008 16:41

Якість молока можна встановити за півгодини

Тернопільський науковець кандидат ветеринарних наук Микола Кухтин, 30 років, створив новий метод визначення якості молока. Його технологія дає змогу перевіряти продукт швидше у 480 разів. Розробник виграв грант президента України в розмірі 75 тис. грн на дослідження та впровадження нового методу.

— Я більше двох років його розробляв. Вивчав мікроорганізми, які розмножуються в сирому охолодженому молоці, — каже Кухтин. — Раніше для аналізу молочної продукції треба було чекати 10–12 днів. А за моїм методом, результати можна отримати протягом півгодини.

В Україні охолоджене молоко віддають на переробку через 24–48 год. після доїння корів. 70% його надходить із приватних підприємств. У ньому, без дотримання правил гігієни, розмножуються холодостійкі мікроорганізми, які надають продукту гіркого смаку і неприємного запаху.

Заводи змушені приймати ту продукцію, яку їм пропонують селяни, — каже Кухтин. — Нема часу чекати висновків експертів протягом 10 днів. Тому затрачають великі кошти на додаткову очистку молока. Доки надійдуть результати з лабораторії, його вже пропастеризували і продали. За кордоном заводи приймають молоко тільки з ферм. Там процес доїння повністю автоматизований. Щоб зрозуміти різницю, достатньо такого факту: в Україні на мілілітр молока нормою є три мільйони бактерій, а в Європі їх максимальна кількість — до 100 тисяч.

Метод визначення якості молока Кухтина допомагає на молокопереробному підприємстві вибракувати неякісне, з якого не можна виготовляти дитяче й дієтичне харчування та масло. Розробник не хоче розповідати деталей методу. Нині його випробовують на Бучацькому сирзаводі та Тернопільському молокозаводі.

Зараз ви читаєте новину «Якість молока можна встановити за півгодини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі