четвер, 08 грудня 2016 15:15

5 золотих правил виховання дітей
8

2 грудня у київській книгарні "Є", на вулиці Лисенка, 3, презентували книгу Кена Робінсона "Школа майбутнього". Її автор знаний у світі спікер та міжнародний радник з питань освіти. За словами Ганни Лелів, перекладачки українського видання, книга буде корисною не тільки для вчителів та директорів шкіл. "Школа майбутнього" також зацікавить батьків, які прагнуть підвищити навчальну успішність свої дітей.

 

Ганна Левів наводить 5 золотих правил від Кена Робінсона, дотримання яких спонукатиме дітей краще навчатись:

1. Виховуйте та поважайте в дитині індивідуальність.

 

"Робінсон закликає батьків припинити сприймати школу, як фабрику, з якої через 11-12 років випускають маріонеток – усереднених за інтелектом і здібностями дітей. Не можна оцінювати дітей за однією й тією ж шкалою."
Необхідно враховувати індивідуальні здібності та підібрати сприятливий графік навчання. На виконання одного й того ж завдання діти потребують різну кількість часу. Хтось порається швидше, а хтось повільніше.

2. Підтримуйте набуття дитиною навичок і не зациклюйтесь на знаннях.

 

На думку Робінсона, сучасна система освіти наразі переживає важкі часи і потребує реформ. Успішність або відставання за шкільною програмою сьогодні нічого не говорить про розумовий потенціал вашої дитини. У школі викладаються академічні дисципліни, більшість з яких можуть не знадобитись вашому нащадку в професійному майбутньому. Тому головне спостерігати за вподобаннями дітей та підтримувати їх на шляху набуття навичок. Не треба недооцінювати такі вміння як: вміння спілкуватись та працювати у колективі, потяг до підприємницької діяльності, цікавість до інших культур, здатність навчитись чому-небудь самостійно. Все це в майбутньому може допомогти дитині бути успішною. Найголовніше завдання батьків — навчити дитину мислити критично. Пояснює Ганна Левів: "Сьогодні ми можемо витратити секунду на те, щоб знайти в Гуглі коли розпочалась і закінчилась Перша світова війна. Але перш за все, необхідно навчити дітей мислити критично — ставити питання і міркувати над їх відповідями. Чому вона почалась? Які були передумови? Якби цих передумов не було, як розвивались би події далі? "

3. Беріть на себе роль вчителя та натхненника.

 

Вчитель — не тільки той, хто стоїть перед учнями і день у день читає лекції. Ви можете стати для вашої дитини вчителем, якщо будете надихати та мотивувати її.

4. Змініть своє ставлення до оцінок.

 

Не сваріть дітей за погані відмітки, хваліть за хороші, але не зосереджуйте на них усю увагу. Найважливіше в навчанні процес та набуті знання, а не оцінки. Кен Робінсон так пояснює це правило: "Не все те, що важливо можна виміряти, і не все, що можна виміряти є важливим".

5. Станьте для школи помічником, а не ходячим гаманцем.

 

Турбуйтесь не тільки про рівень освіти власної дитини, але й допомагайте підвищити рівень її навчального закладу. Якщо ви — талановитий юрист або письменник, ви можете запропонувати провести факультатив з права чи пояснити, як пишуться оповідання на уроці мови або літератури. Якщо дирекція школи погодиться на такий експеримент, ви внесете свій вклад у виявлення зацікавлень та здібностей інших дітей. Що в майбутньому допоможе дітям звузити коло професійних пошуків. Ніхто не замінить кваліфікованого вчителя, але успішна у своєї професії людина викличе додатковий інтерес до предмету. До того ж незнайому людину, яка ще не встигла себе зарекомендувати, діти слухатимуть уважніше. Не бійтеся, подібні ініціативи не дивина для України. Про одну з них також розповіла перекладачка Ганна Лелів: "Цієї п'ятниці, 9 грудня, в усіх школах Львова буде проведена година коду. На заняття інформатики прийдуть професійні програмісти. Вони розповідатимуть як це бути програмістом і спробують написати з дітьми програму. "

Зараз ви читаєте новину «5 золотих правил виховання дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі