вівторок, 23 жовтня 2018 07:20

"Зрозуміли, в яку аферу вляпалися. Сіли і схопилися за голови"

36-річний Олександр Коло­мієць із Черкас три роки розшукує колишнього пастора релігійної общини свідків Єгови Михайла Співака, 40 років. Інвестував у його бізнес $7 тис. 2014-го. Грошей назад не отримав. Пастор зник. Окрім Олександра, ошукав понад 30 людей. Заяву до поліції написали четверо.

— Зі Співаком мене познайомив товариш, який вклав гроші в його бізнес, — розповідає Коломієць. — Я теж зацікавився. Дав 30 тисяч гривень. Через три тижні отримав відсоток із прибутку. Потім склалися з другом і дали ще 20 тисяч доларів. Оформили розписки. Минув місяць — грошей немає. Співак просив нас потерпіти, бо в нього онкохвора матір. Кошти витрачає на лікування. Запропонував віддати під заставу свою машину. Ми погодилися. За тиждень померла мати пастора, а за кілька днів безвісти зник Михайло.

Коломієць із товаришем хотів продати заставну машину, але вона виявилась у кредиті.

— На ній "висів" борг — понад 90 тисяч гривень, — каже Олександр. — Зрозуміли, в яку аферу вляпалися. Сіли і схопилися за голови.

Чоловіки написали заяву в поліцію за фактом шахрайства. Приймати її відмовилися.

— Сказали, що це цивільно-правові відносини. Примусу не було, — говорить Коломієць. — Але ж гроші Співак брав на бізнес, якого не існувало. По місту стояли кілька кавових магазинчиків, які ніби хотів розвивати. Вони виявилися "мильною бульбашкою", бо не платив ні за оренду, ні податків.

Олександр Коломієць почав власне розслідування.

— З'ясував, що Співак — досі діючий приватний підприємець. До 2017 року мав податкові борги — майже 30 тисяч гривень, — розповідає Олександр. — Потім їх різко погасив. Серед обдурених ним — поліцейські й чиновники з облдержадміністрації. Заяви в поліцію не писали. Інакше довелося б пояснювати, звідки взяли такі суми.

44-річний Максим із селища Катеринопіль познайомився зі Співаком 2013-го. Той пообіцяв йому швидкий заробіток.

— Нас звів спільний знайомий, — розповідає Максим. Прі­звище просить не вказувати. — Я саме будував дім, треба були гроші. Співак розповідав, що має успішний бізнес. Їздив на хорошій машині. З легкістю міг лишити в ресторані 5 тисяч гривень. Я зважився інвестувати. Дав йому тисячу доларів. За місяць він їх повернув і ще — 300 доларів зверху. Запропонував знову вкластися. Пояснив, що кошти витратить на взуття з-за кордону. Мовляв, якщо дам 3 тисячі доларів, наприкінці місяця отримаю тисячу прибутку.

— Таких грошей не мав, — продовжує Максим. — Умовив батьків узяти кредит. Коли підійшов час отримувати відсоток, Співак почав вигадувати різні відмовки. А потім зник. Телефони вимкнув. Заява до поліції нічого не дала.

Повернути кошти потерпілі можуть через суд.

— У поліції руки поки що зв'язані. Всі позики люди давали добровільно — є розписки. Про те, що пастор порушив умови договору і зник, заявили лише кілька людей. Більшість — мовчать, — каже старший слідчий Черкаського відділу поліції 42-річний Володимир Кривов'яз. — Пастор брав кошти переважно у своїх прихожан. Заявляти в поліцію вони не хочуть. Кажуть, не можемо на свого брата скаржитися. За попереднім підрахунком, він ошукав людей майже на мільйон доларів.

У поліції Михайла розшукують, як зниклого безвісти. Разом із ним зникла його дружина. Перед цим оформили довіреність на продаж частки у квартирі покійної матері Співака.

Зараз ви читаєте новину «"Зрозуміли, в яку аферу вляпалися. Сіли і схопилися за голови"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі