субота, 29 березня 2008 07:08

Зібрання акціонерів "Дніпроенерго" зірвала мандатна комісія

27 березня не відбулося зібрання акціонерів підприємства "Дніпроенерго". Мандатна комісія відмовилася реєструвати представників Національної акціонерної компанії "Енергетична компанія України", яка володіє пакетом акцій ВАТ "Дніпроенерго" у розмірі 76,04% акцій.

— Правління "Дніпроенерго" не зареєструвало найбільшого акціонера, — каже Ігор Малий, заступник начальника департаменту корпоративного управління НАК "ЕКУ".

Представники компанії зранку намагалися зареєструватися і звернулися з проханням до правління "Дніпроенерго" провести реєстрацію за виписками з реєстру власників цінних паперів. Проте мандатна комісія відмовила їм у реєстрації, пояснюючи, що саме проводять "фіксацію" акціонерів. Хоча НАК "ЕКУ" не зрозуміло, що мандатна комісія мала на увазі під словом "фіксація". Адже в законодавстві про це нічого не сказано. Тому акціонери написали листа до правління товариства "Дніпроенерго", в якому просять протягом 10 днів пояснити причини відмови. Також представники НАК "ЕКУ" звернулися до Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку з проханням розтлумачити легітимність процедури фіксації згідно законодавства.

— Територіальне управління Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку у Запорізькій області склало протокол, — веде далі Ігор Малий. — У ньому зібрання через відсутність реєстратора визнане таким, що не відбулось.

ВАТ "Дніпроенерго" — друга за обсягами виробництва електроенергії компанія України, виробляє 9% електрики країни. Підприємство має 25 енергоблоків потужністю від 150 МВт до 800 МВ. Сировиною є природний газ, вугілля й мазут. До складу компанії входять Запорізька, Криворізька та Придніпровська теплоелектростанції.

Керувати "Дніпроенерго", як і рештою об"єктів електрогенерації та електропостачання, має Національна акціонерна компанія "Енергетична компанія України". Її було створено указом президента України Леоніда Кучми 2000 року.

Однак торік влітку держава фактично втратила контроль над "Дніпроенерго". Тоді керувати енергетичним відомством почала "Донбаська паливно-енергетична компанія" (ДПЕК). Зробили це методом додаткової емісії.

— Втрата державного впливу на таку стратегічну сферу, як енергетика, може призвести до непередбачених наслідків, — запевняє В"ячеслав Бутко, керівник економічних програм Центру досліджень корпоративних відносин.

Вітчизняне законодавство забороняє емісію. Суд установив, що 76,04% акцій "Дніпроенерго" належать державі.

— Нині ж представники ДПЕК шукають шляхи легалізації емісії, — додає В"ячеслав Бутко. — Хочуть повернути свій вплив.

Експерти вважають, що зривати зібрання акціонерів "Дніпроенерго" вигідно саме "Донбаській паливно-енергетичній компанії". Її створено 2002-го. До неї входять 15 підприємств, серед яких електроенергетичні: "Східенерго", "Сервіс-центр", вуглевидобувні — шахта "Комсомолець Донбасу", "Павлоградвугілля" тощо. Власником ДПЕК є "Сістем Кепітал Менеджмент" — компанія народного депутата України від Партії регіонів Ріната Ахметова.

Юридично підприємство належить державі. Тепер слід фактично закріпити права держави на нього

21 березня цього року збори акціонерів намагалися зірвати нардепи від Партії регіонів Олексій Бєлий, Ельбрус Тадеєв, В"ячеслав Лук"янов, Юрій Воропаєв та інші. Народні обранці штовхали охоронців реєстратора — ВАТ "Фінансова компанія "Укрнафтогаз". Хоч як метушилися нардепи, "Укрнафтогаз" співвласників зареєстрував. На зборах контроль над "Дніпроенерго" повернули НАК "ЕКУ".

— Тоді правління намагалося змінити реєстратора й перебрати ці функції на себе, — каже В"чеслав Бутко. — На останніх зборах хотіли зареєструвати представників ДПЕК як власників 44 відсотків акцій "Дніпроенерго".

19 березня 2008 року Кабінет Міністрів України видав розпорядження, згідно з яким цього року 60%+1 акція вітчизняних енергетичних підприємств мають продати. Цінні папери "Дніпроенерго" готують до продажу. Однак спроби ДПЕК закріпити за собою 44% акцій можуть зірвати план приватизації. Держава втратить частину коштів, які планують направити на соціальні потреби. До того ж, такий поворот подій відштовхуватиме від України інвесторів.

— Сумніваюсь у справедливості заяв Юрія Бочкарьова і Дмитра Тевелєва, — каже експерт. — Вони виступають як члени правління ВАТ "Дніпроенерго". Однак на зборах 21 березня вирішили змінити всю Наглядову раду, правління і Ревізійну комісію компанії. Тому з того часу Бочкарьов і Тевелєва вже не є членами правління "Дніпроенерго".

Нині свою значимість показує мандатна комісія. Їй вдалося зірвати збори акціонерів. Однак процес повернення "Дніпроенерго" у власність держави розпочався і його не зупинити. Юридично енергопідприємство належить державі. Тепер слід фактично закріпити права держави на нього шляхом призначення нового менеджменту і дати можливість новим членам правління виконувати свої обов"язки.

Зараз ви читаєте новину «Зібрання акціонерів "Дніпроенерго" зірвала мандатна комісія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі