четвер, 24 квітня 2008 07:11

Заводи протестують проти свавілля газівників

Розподіл внутрішнього газового ринку, влаштований чиновниками "Нафтогазу", викликав обурення найбільших промислових підприємств країни. Державна монополія вирішила скористатися перевіреним способом шантажу, щоб змусити заводи погодитися з невигідними умовами постачань. Проте спектакль із "закручуванням вентиля" газівникам не вдався.

Газовий монополіст почав діяти за старим і перевіреним принципом: бий своїх, щоб чужі боялися. Першу спробу зробили в середині березня. Дочірня структура "Нафтогазу" — "Газ України" — надіслала найбільшим промисловим підприємствам країни пропозицію купувати газ у неї, а не в "УкрГазЕнерго". У разі відмови "Нафтогаз" пообіцяв перекрити постачання палива "норовистим". Але ж підприємства уклали довгострокові контракти з "УкрГазЕнерго". Причому на вигідних умовах. Наприклад, у березні поточного року НПК "Галичина" платила за тисячу кубометрів 1211 грн. А їй пропонували купувати куб блакитного палива по 1380 грн. Крім того, незважаючи на неодноразові прохання підтвердити своє право власності на ресурс газу, "Газ України" жодного разу цього не зробив. Красиві слова Юлії Тимошенко і керівництва "Нафтогазу" лунали, а ось реальних документів, окрім пари-трійки розпоряджень Кабміну, — не було. Адже через відсутність укладених із російською стороною договорів, "Нафтогаз" фактично займався контрабандою. Державний митний комітет України порушив кримінальну справу за фактом постачань на територію країни з 1 січня по 5 квітня 2008 року 5,515 млрд. кубометрів газу на суму 4,999 млрд грн без митного оформлення. А це злочин за ст. 201, ч. 1 Кримінального кодексу — контрабанда. За нього передбачено позбавлення волі на термін від 3 до 7 років із конфіскацією предметів контрабанди.

Тим часом "Газ України" розпочав надсилати підприємствам рахунки для оплати отриманого газу. Уявіть стан директорів, які згодні платити в повному обсязі, але не знають кому саме, оскільки мають два платіжні документи на різних одержувачів коштів — "УкрГазЕнерго" та "Газ України" — із різними сумами. Якщо з першою компанією укладений довготерміновий договір, то друга вимагає розрахуватися за контрабандний газ за завищеною ціною.

Збитки від дня простою заводу перевищують мільйон гривень

У цій ситуації "Нафтогаз" не спробував розставити всі крапки над "i" за столом переговорів, а перейшов до відкритого шантажу та погроз. Під прицілом опинилися майже два десятки потужних промислових споживачів газу в Україні. Вже відключені НПК "Галичина" (Дрогобицький НПЗ), Надвірнянський НПЗ, "Нафтохімік Прикарпаття". А різка зупинка такого вибухонебезпечного підприємства, як НПЗ, може спричинити аварію з непередбачуваними екологічними наслідками. Збитки від дня простою заводу перевищують мільйон гривень. Під загрозою теплопостачання опинилися об"єкти соціальної сфери Дрогобича. Також обмежені постачання газу до "Київенерго", "чорну мітку" отримали Маріупольський меткомбінат ім. Ілліча, Кримський содовий завод, "Дніпроазот", Новомосковський трубний завод, Донецький меткомбінат, концерн "Стирол" і багато інших.

Але в найважчому становищі опинилося ВАТ "Рівнеазот". Підприємство перебуває на межі екологічної катастрофи. Щоб завод не перетворився на хімічну надпотужну бомбу, його необхідно повністю зупиняти навіть при невеликому зниженні тиску газу у трубопроводах. Для нового запуску агрегату з виробництва аміаку потрібно чотири доби, день його простою обходиться в 340 тис. грн. Та це ще дрібниці. При зупинці підприємства зупиняються й очисні споруди м. Рівне.

Наприкінці 2004 року фальсифікації під час президентських виборів вивели сотні тисяч людей на Майдан. Схоже, що авантюрні дії "Нафтогазу" 2008 року можуть призвести до газового "Майдану". "Першою ластівкою" став мітинг протесту членів трудового колективу "Рівнеазот", що відбувся 22 квітня в Києві, перед офісом НАК "Нафтогаз України". Людей можна зрозуміти — через невміння і небажання можновладців домовитися з Росією та вирішити газові проблеми всередині країни, їх незаконно позбавляють роботи на стабільному підприємстві. А жителів Рівного змусили вибирати — викид і спалах аміаку поряд із 300-тисячним обласним центром чи повне зупинення роботи очисних споруд міста. В разі продовження "Нафтогазом" згубної політики, підтримку обіцяють працівники інших підприємств "чорного списку", зокрема українські гіганти металургії та хімічної промисловості. Це може стати чи не найпотужнішим ударом по економіці і створить соціальну напругу в багатьох регіонах України.

На останні події негайно відреагував "Газпром". Один із його керівників заявив, що з українською стороною була домовленість про неперешкоджання роботи "УкрГазЕнерго" до моменту реєстрації та початку функціонування на ринку товариства "Газпромзбут Україна". Ігнорування такої домовленості "Нафтогазом" дає російському концерну підстави переглянути досягнуті раніше угоди про постачання газу.

Зараз ви читаєте новину «Заводи протестують проти свавілля газівників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі