четвер, 16 січня 2020 07:46

Затримали підозрюваного у вбивстві Аміни Окуєвої

Автор: FACEBOOK.COM.COM/АРСЕН АВАКОВ
  Киянина Ігоря Редькина затримали за підозрою у вбивстві добровольця АТО Аміни Окуєвої. Він своєї провини не визнає
Киянина Ігоря Редькина затримали за підозрою у вбивстві добровольця АТО Аміни Окуєвої. Він своєї провини не визнає

12 січня в Києві затримали підозрюваного у вбивстві 34-річної Аміни ­Окуєвої. Була добровольцем батальйону "Київ-2".

30 жовтня 2017-го близько 20:00 у селищі Глеваха Васильківського району на Київщині невідомі з кущів обстріляли автомобіль, в якому їхала із чоловіком, командиром добровольчого батальйону ім. Джохара Дудаєва 38-річним Адамом Осмаєвим. Він був за кермом, отримав поранення. В Аміну влучили шість куль, загинула на місці.

За 800 м від місця ­злочину тоді знайшли автомат чеського виробництва. Інформація про сліди ДНК на ньому різнилася — виявили їх чи ні. Слідчі перевірили десятки людей, які були в полі зору поліції — марно.

На ймовірних кілерів вийшли завдяки двом іншим убивствам — директора представництва німецької компанії "Капарол" в Україні Павла Зможного 2016 року та начальника управління реклами й оренди Київського метрополітену Павла Миленького. Його зарізали торік у січні.

— Діяла банда із семи людей. Їх затримали у вересні торік, проте суд відпустив усіх під особисті зобов'язання й домашній арешт. Тоді в них взяли зразки ДНК, що стало основною зачіп­кою. Біологічні зразки одного збіглися з тими, що були на автоматі, з якого стріляли в Окуєву. Раніше інформацію про наявність ДНК не повідомляли в інтересах слідства, — каже начальник поліції Київщини Андрій Нєбитов, 39 років. — Роль затриманого встановлюється. Чи був він організатором і передавав зброю кілеру, чи безпосереднім виконавцем.

Слідство вважає, що вбивство було замовне, оскільки підо­зрюваний із жертвами знайомий не був. Щодо замовника — є версії, але їх не розголошують.

Затриманий — 56-річний Ігор Редькін, вихідець із Дагестану. Живе в Києві, за інформацією слідчих.

14 січня Святошинський райсуд столиці арештував Редькіна без права на заставу. Він своєї провини не визнає.

— В Глевахе, где все произошло, давно не был. Что делал в вечер убийства — не помню, — говорить Редькін під час засідання. — Із подружжям знайомий не був. Звідки ДНК на зброї — не знаю.

Адвокат підозрюваного готує апеляцію. Каже, в його підзахисного погано зі здоров'ям.

Дружина Редькіна Ірина переконана — справу проти її чоловіка сфабрикували.

— Я знаю своего мужа. Он верующий человек. В то утро ходил в церковь. Это дело сфабриковано от и до, — коментує ситуацію виданню "Сегодня".

Адам Осмаєв вважає, що найближчим часом слідство вийде і на замовників убивства.

"Благодарю всех, кто участвовал в раскрытии убийства Амины. Она не жалела себя, защищая Украину, всегда шла в самые опасные места на фронте. Заслужила, чтобы ее убийцы были наказаны", — написав у фейсбуку.

Це був другий замах на подружжя Аміни Окуєвої та Адама Осмаєва.

1 червня 2017 року на вул. Кирилівській у Подільському районі столиці їх намагався застрелити найманий кілер — Артур Денісултанов-Курмакаєв на прізвисько "Дінго". Тоді напад вдалося відбити. Курмакаєв два роки пробув у СІЗО. Йому загрожувало довічне ув'язнення. Проте наприкінці грудня торік його обміняли на українських полонених, які перебували на непідконтрольних Україні територіях Донеччини й Луганщини.

Поліцію треба перезавантажити

— Вину підозрюваних у вбивстві Аміни Окуєвої, ймовірно, доведуть. Це не єдиний злочин, в якому їх підозрюють. Та чи понесуть вони покарання, чи їх також обміняють (підозрюваного у першому замаху на Аміну Окуєву та її чоловіка Адама Осмаєва — Артура Денісултанова-Курмакаєва 29 грудня торік обміняли на українських полонених. — ГПУ) — питання відкрите. Замовника можуть призначити, щоб показати суспільству. Але скажуть, що він недосяжний. Приміром, десь у ДНР чи на Мальдівах, — говорить військовий експерт Олексій Арестович, 44 роки.

Поліція робить другу заяву в розслідуванні гучних справ, в яких тривалий час не було зрушень. Перша стосувалася підозрюваних у вбивстві журналіста Павла Шеремета. Зараз — убивства Аміни Окуєвої. Як це пояснити?

— Передовсім це вигідно міністру внутрішніх справ Арсену Авакову. Добігає кінця його випробувальний термін — потрібно показати щось гучне.

Затримання у справі Шеремета волонтерів і ветеранів АТО без прямих доказів обурило суспільство. Чи не поспішає поліція і цього разу?

— Це не суттєво. Так привчають суспільство, що поліція постійно порушує закон.

Інформаційна політика правоохоронців теж кульгає. Не можна постійно використовувати громадську думку задля гри. Іноді це виправдано. Але постійно — показник непрофесійності. Рейтинг поліції на нулі. Треба повне перезавантаження системи.

Зараз ви читаєте новину «Затримали підозрюваного у вбивстві Аміни Окуєвої». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі