пʼятниця, 06 січня 2012 00:15

За загиблого студента міліціонери не сіли до в'язниці

Автор: фото з сімейного архіву родини Індило
  Студент Ігор Індило загинув у міліції в день свого 20-річчя
Студент Ігор Індило загинув у міліції в день свого 20-річчя

Деснянський райсуд Києва зачитав вирок міліціонерам Шевченківського райуправління міліції Сергієві Коваленку і Сергієві Приходьку. Їх звинувачували у загибелі студента Ігоря Індила. Коваленка суддя амністував 23 грудня, Приходько 5 січня отримав п'ять років в'язниці з відстрочкою на два роки.

Ігор Індило у Києві навчався у педагогічному коледжі ім. Макаренка, жив у гуртожитку на вул. Глібова, 5. 18 травня 2010-го мав відсвяткувати 20-річчя. Однак напередодні увечері його забрав до міліції дільничний Сергій Приходько. Вранці тіло студента привезли з проламаним черепом. Міліціонери запевняли, що сам упав на підлогу і помер.

Проти міліціонерів порушили кримінальну справу. Загибель Ігоря сколихнула інших студентів. Вони влаштовували акції протесту у 18 містах, ночували під Шевченківським райуправлінням міліції столиці, носили під суд лампадки і сокири. Президент Віктор Янукович зустрічався з матір'ю Ігоря, давав накази все з'ясувати генеральному прокурору Вікторові Пшонці і міністру внутрішніх справ Анатолієві Могильову. Обіцяв, що тримає справу на особистому контролі і винних покарають.

Деснянський райсуд розглядав справу з 20 грудня 2010 року. Дії міліціонерів перекваліфікував на службові зловживання. Суддя Олексій Панасюк зачитував вирок годину.

— У доказах були суперечності. Ми розуміли, що прокуратура не підніме питання смерті, а залишиться виключно у звинуваченнях незаконного позбавлення волі, — каже після вироку 30-річний Олександр Зарудський, адвокат родини Індил. — Однак вирок навіть м'якший, ніж просила прокуратура. Ми подамо апеляцію. Суд відверто ігнорував важливі обставини, які стали відомими в ході процесу. Процес показав загальний принцип роботи нашої держави — ніколи не визнавати себе винною.

— Прокуратура наполягала, що це було перевищення міліціонерами службових повноважень. Тобто катувати можна, але не дуже? — додає Андрій Діденко з Харківської правозахисної групи. — Будь-яке катування суперечить Європейській конвенції з прав людини. Водночас випадки насильства у нашій міліції частішають. Якщо 2009-го зафіксували 604 тисячі, 2010-го — 700 тисяч, то наприкінці 2011-го — 1 мільйон. Кожні 40 секунд в міліції силують людину.

Зараз ви читаєте новину «За загиблого студента міліціонери не сіли до в'язниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі