Ексклюзиви
четвер, 19 червня 2008 07:09

За сільського голову селяни заплатили 17 тисяч гривень

Третій місяць поспіль лікує хворе серце 46-річний Віктор Маруняк, сільський голова села Стара Збур"ївка Голопристанського району Херсонщини. Чоловікові стало зле у слідчому ізоляторі.

За підозрою в хабарництві Маруняка заарештували 14 березня цьогоріч. 12 міліціонерів вивели його із сільради в кайданках. Тримали під вартою протягом трьох тижнів. На захист голови селяни влаштовували пікети під обласною радою й облдержадміністрацією, зібрали 17 тис. грн. 4 квітня чоловіка випустили під грошову заставу.

— Арешт голови був для нас як грім серед ясного неба, — каже депутат сільради Анатолій Рябошапка. — Люди плакали, коли його виводили в наручниках. Це ж брехня. Ніхто не вірить у хабарництво Віктора Васильовича. Він скромний, чесний. Ні хати, ні машини своєї не має. В його родини й грошей немає, ми всім селом збирали.

Стара Збур"ївка розкинулася на березі дельти Дніпра, за 50 км від Херсона. Щоліта сюди з"їжджаються курортники, відпочивають у вільхових гаях на березі лиману. За селом — майже 3,5 тис. га мисливських угідь державного господарства "Херсонліс". Вісім років тому Верховна Рада прийняла закон про створення на цій території Нижньодніпровського національного парку.

Віктор Маруняк — колишній вчитель історії, краєзнавець. Живе із дружиною 42-річною Катериною та 17-річною донькою Анастасією. Старша донька Наталія, 22 роки, мешкає окремо.

— Головою мене обрали позаторік, — каже Маруняк. — Одразу помітив, що багато сільської землі продано чи в оренді. Райдержадміністрація здала в оренду фірмі "Дельта-люкс" 3,5 тисячі гектарів по гривні за гектар на рік! Одним зі співзасновників фірми є депутат облради, керуючий обласною філією "Райффайзен банк Аваль" Віктор Сарапін.

Чоловік каже, що кожен громадянин України може отримати для ведення господарства до 2 га землі. Цим, мовляв, ділки користуються. На підставних осіб отримують ділянки, змінюють їх цільове призначення "під забудову" й продають.

— У районі землею розпоряджаються усього двоє — голова райдержадміністрації і начальник відділу земельних ресурсів, — продовжує Віктор Маруняк. — Один передає землю у власність, другий виготовляє документацію. Нещодавно віддали в оренду 28 гектарів над річкою. Нам не сказали. За місяць я бачив продаж цих ділянок в Інтернеті. Сотка коштує 2 тисячі доларів. Національний парк ніде створювати, бо половину дельти Дніпра розпродали.

Віктор Васильович скаржився до прокуратури й суду. Каже, у списку орендарів — кум обласного прокурора, донька й зять голови Голопристанської райдержадміністрації, дружина начальника обласної податкової міліції. Є підставні пенсіонери, які не знають, що орендують землю.

— Один чиновник з адміністрації запитує: "Чого село каламутиш? Хочеш, щоб закрили — закриють". "Бери собі п"ять гектарів і не кіпішуй", — каже інший. Я відмовився, після чого на мене почали "рити", — додає голова.

Торік до Збур"ївки приїхав підприємець із Херсона 29-річний Євген Капетула. Отримав дозвіл на оренду землі від райдержадміністрації.

— Від сільради Женя не залежав, — пояснює Маруняк. — Однак просив дати папірець, що ми не проти. Приїжджав, допитувався, що треба селу. Я попросив перерахувати гроші, щоб дах у клубі залатати. Показав кошторис.

14 березня 2008 року Капетула приїхав до сільради. Повідомив, що перерахував 50 тис. грн.

— Раптом тиць мені щось у кишеню, — згадує сільський голова. — Тут же забігає купа міліціонерів. У масках, з пістолетами. "Достать все з карманів!" — кричать. Я дістав. Женя підсунув помічені фарбою гроші. Було 10 тисяч гривень. Накинули мені кайданки.

Здали в оренду 3,5 тисячі гектарів по гривні за гектар

Проти Маруняка порушили кримінальну справу. Посадили до ізолятора. Збур"ївчани написали скарги президентові, прем"єр-міністру, генеральному прокуророві, міністрові внутрішніх справ, голові Служби безпеки, уповноваженому Верховної Ради з прав людини. Вимагали відпустити Маруняка. Під скаргами поставили підписи майже 700 селян.

21 березня більше ста жителів Старої Збур"ївки пікетувати облдержадміністрацію та обласну раду. Тримали плакати: "Свободу в"язню совісті Маруняку", "Ні — дерибану землі!", "Прокуратура — руки прочь от порядочных людей!", "Честных людей больше — всех не пересажаете!".

Нині Віктор Маруняк чекає завершення слідства.

— На обласному рівні добитися справедливості неможливо, — каже колишній старший слідчий з особливо важливих справ УМВС Херсонської області В"ячеслав Бушма, 62 роки. — Тут усі правоохоронні органи кришують розкрадачів землі. А таких безкомпромісних, як Маруняк, саджають.

Зараз ви читаєте новину «За сільського голову селяни заплатили 17 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути