середа, 21 березня 2012 00:15

Володимир Теребньов не може знятися з обліку в податковій

65-річний Володимир Теребньов із селища Чечельник на Вінниччині має сплатити 2045 грн за те, що не подав звітів до податкової інспекції. Вважає, штраф йому нарахували незаконно.

— 2006 року я зареєструвався приватним підприємцем, пішов працювати у таксі. Пропрацював рівно 13 місяців і вирішив знятися з обліку. Підійшов до податкового інспектора Юрія Онопільського. Він сказав: "У законі написано, що я маю право вас зняти з обліку тимчасово". Я й написав заяву про тимчасове припинення діяльності. Інспектор пообіцяв, що через рік зможу знятися остаточно. Я поїхав на три місяці до дочки в Київ, лікувався. Приїжджаю, а на мені уже висить 1600 гривень штрафу. Онопільський просто хотів зберегти свою статистику по підприємцях. Я — до юристів, але без толку, вони всі залежні від налогової. Один ніби й погодився допомогти, але запросив 1000 гривень. А я маю пенсію 845 гривень, то відмовився. Пішов до прокурора. Він у дверях мене вислухав, сказав: "Вибачте, я спішу".

Торік у липні Володимир Семенович мав інсульт, паралізувало правий бік. Рука не діє досі.

— Чому не сказати: зайди до державного реєстратора, заплати 17 гривень, і через три місяці ти вільний. Це самий настоящий шантаж. Пенсію не можу переоформити, бо числюся приватним підприємцем. Отримую 845 гривень, а міг би 1300.

38-річний Юрій Онопільський запевняє, що нічого Теребньову з приводу заяви не радив. Це не входить до його обов'язків.

— Про закриття його діяльності ми не говорили. А такого поняття, як тимчасове припинення діяльності, в законодавстві не існує. Я не міг цього радити. Заява, яку він писав на закриття підприємницької діяльності, насправді була про перехід з єдиного податку на загальну систему оподаткування. Він чомусь подумав, що це вже все. Але загальна система не звільняє від звітності. Щоквартально мав подавати декларацію про доходи та розрахунок збору за забруднення навколишнього середовища. Якщо Теребньов не працював, значить, ці звіти мали бути з прочерками. Він проти мене ополчився ще з перших 170 гривень штрафу. Перестав приходити, а потім і вітатися.

Вінницький юрист Олександр Хейніс, 35 років, говорить, що Теребньов мав проконтролювати це питання:

- По-перше, людина, яка є приватним підприємцем, сама має знати де зніматися з обліку: у державного реєстратора, а не у податковій. Перша помилка цього чоловіка у тому, що він із самого початку звернувся не в ту установу. Друга — звернувшись не туди, не проконтролював особисто це питання. Якби взяв його на контроль, то уже через тиждень знав би, що помилився, виправив би все і штрафу не було б. Щодо податкової служби, то працівники цієї установи не завжди уповноважені надавати консультації. Але якщо чоловік вважає, що його обманули,  треба було писати скаргу на ім'я керівника про те що один з працівників не надав інформації, або надав її неправильну, і нехай би проводили внутрішнє розслідування. Ця людина повинна нести адміністративну відповідальність. Скоріш за все, ця історія сталася через недомовленість з однієї сторони і нерозуміння з іншої.

Зараз ви читаєте новину «Володимир Теребньов не може знятися з обліку в податковій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі