четвер, 30 вересня 2021 07:50

Віту Кириченко викрали заради викупу

Автор: facebook.com
  Доньку полтавців Василя та Тетяни Кириченків Віту (на фото ліворуч) викрали дорогою до Києва невідомі. Пів місяця тримали прикутою кайданками до батареї. За звільнення вимагали викуп
Доньку полтавців Василя та Тетяни Кириченків Віту (на фото ліворуч) викрали дорогою до Києва невідомі. Пів місяця тримали прикутою кайданками до батареї. За звільнення вимагали викуп

— Не могла уявити, що такий жах доведеться пережити моїй дитині, моїй сім'ї. Нікому ні за що в світі не побажаю чогось подібного. Коли знову побачила доньку, не могла стримати сліз. Це ніби друге її народження, — 41-річна Тетяна Кириченко з Полтави розповідає про викрадення доньки Віти, 19 років.

Вона — третьокурсниця Інституту права Київського національного університету ім. Тараса Шевченка. 29 серпня за кермом власного авто вирушила на навчання з Полтави до Києва. На трасі її підрізала інша машина, притиснула до узбіччя. Звідти вийшли двоє чоловіків. Силою витягли Віту з автомобіля, посадили до свого й повезли в невідомому напрямку. На трасі спеціально вибрали "сліпу зону" — без камер відеоспостереження. Отямилася студентка в чужій квартирі. Руки й ноги були зв'язані скотчем. 19 днів просиділа прикута кайданками до батареї, доки викрадачі торгувалися з її батьками за викуп.

— Прийшло смс: "Якщо хочете повернути кохану людину, в дужках була літера "В", то зайдіть в телеграмканал", — каже Тетяна. — У листуванні дали зрозуміти, що стежили за нами, все знають. Тиснули психологічно. Ми отримали від злочинців відео, де вона в когось на квартирі, прикута до батареї. Донька була заплакана. Благала, аби ми її забрали. Злочинці діяли професійно — постійно були в масках, використовували пристрої для викривлення голосу.

Батьки викраденої — Тетяна та Василь Кириченки — мають сільськогосподарське підприємство в Карлівці на Полтавщині. Обоє депутати, жінка — Полтавської районної, чоловік — обласної ради.

Викрадачі вимагали в них $470 тысяч — понад 12 млн грн у біткоїнах (електронні гроші. — ГПУ).

— Нам дали три дні. Я писала викрадачам, що в них хибні дані про наші статки. Таких грошей у нас немає. Не вірили, — розповідає Тетяна. — Старші сини чоловіка — підполковники поліції. Тому наступного ранку після викрадення ми були в Службі безпеки України в Києві. Далі чітко виконували їхні вказівки. Мали тягнути час, не панікувати. Поводитися, наче нічого не сталося — ходити на роботу, тримати себе в строю. Це було важко.

— За два тижні силовики встановили, де тримають доньку. Для мене то тягнулося, наче два роки, — додає. — У викрадачів теж нерви здавали, бо грошей ми не платили. Постійно погрожували. Де Віту тримали — ми не знаємо. Я щаслива, що можу обняти доньку. Закликаю всіх батьків берегти своїх дітей.

Подробиць спецоперації зі звільнення заручниці в СБУ не розголошують. Аби не нашкодити слідству, кажуть.

Викрадачі спілкувалися між собою і з батьками дівчини через телеграмканал або приховану інтернет-мережу Даркнет.

— Викрадачі психологічно тиснули на батьків дівчини. Слали повідомлення з погрозами, що вб'ють чи скалічать їхню доньку, — говорить Денис Олійник з Офіса генерального прокурора.

Організатором викрадення виявився підозрюваний у вбивстві. Зараз сидить у Київському слідчому ізоляторі. Виконавця підшукав в інтернеті. Пообіцяв заплатити $100 тис., за словами прессекретарки СБУ в Полтавській області Інни Усової.

— Спільників організатора затримали. Їм загрожує до дев'яти років в'язниці. Слідчі встановлюють інших осіб, які можуть бути причетні до злочину, — каже Інна Усова.

Замовник викрадення — полтавець 20-річний Юрій Кулявець. У липні 2019-го його затримали за вбивство полтавки 18-річної Анастасії Чернявської, з якою зустрічався.

Її знайшли зарізаною в квартирі у Києві. Поряд із тілом лежав одяг підозрюваного, який він намагався випрати від крові. За записами з камер відео­спостереження встановили, що з квартири Кулявець вийшов у спортивному костюмі вбитої. Втік у Полтаву, звідки родом.

Родичі загиблої розповідали, що Юрій був дуже замкнутий. Не мав профілів у соцмережах, але часто навідувався до дівчини в гості.

Вбита Анастасія Чернявська була подругою викраденої Віти Кириченко. Чи пов'язані ці два злочини — слідство встановлює. Припускають, хлопець знав про бізнес батьків Віти. Викрадення замовив заради грошей. Юрій це заперечує. Каже, вчинив так через нерозділене кохання. Віта цю версію відкидає — знайомі вони не були.

Зараз ви читаєте новину «Віту Кириченко викрали заради викупу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі