Ексклюзиви
середа, 27 лютого 2008 07:06

Віра Литвин хоче позбавити доньку материнських прав

Автор: фото: Людмила БАШКІРОВА
  Киянка Віра Литвин разом з онучкою Любою у власній квартирі по вулиці Теодора Драйзера. Через недогляд батьків дівчинка відстає у розвитку
Киянка Віра Литвин разом з онучкою Любою у власній квартирі по вулиці Теодора Драйзера. Через недогляд батьків дівчинка відстає у розвитку

— Ми вже не можемо жити з Лєною, — каже киянка 78-річна Віра Литвин про свою єдину доньку Олену Рябий, 46 років. — Вона тільки й знає, що п"є. Мене б"є, з кулаками кидається на свою доньку. Буває, кричить на неї: "А щоб ти здохла!".

Віра Григорівна до пенсії працювала водієм, кранівником на заводі. Нині не встає з ліжка через хворобу. Сама виховувала доньку. Зараз із Оленою, 24-річним онуком Владиславом і 6-річною онучкою Любою живуть у трикімнатній квартирі по вул. Теодора Драйзера. Жінка добивається, щоб доньку позбавили материнських прав і відселили.

Двері квартири відчиняє Олена. Дух забиває сморід сечі, хоч у помешканні чисто, на підлозі килимове покриття.

— Ось моя донечка, — показує на Любу й обнімає. Мала їсть бутерброд. — Я її дуже люблю.

Розмовляємо в коридорі. Визирає Віра Григорівна. Її обличчя в синцях. Жінка спирається на зламаний стілець. Мовчить, лиш витирає сльози. Згодом запрошує до кімнати. Там показує заховану під подушкою доньки відкорковану пляшку горілки.

— Лєна п"є більше 20 років, — розповідає Віра Григорівна. — Замолоду працювала на заводі "Маяк", збирала магнітофони. З чоловіком жили у сімейному гуртожитку, народився син. Через п"янки їх звідти вигнали, чоловік поїхав на Рівненщину.

Олена з сином перебралися до матері. Згодом зійшлася з Сергієм, народила Любу. Через дебоші Віра Григорівна вигнала дочку. Та перебралася до співмешканця, залишивши дітей. Через погане здоров"я пенсіонерка не могла доглядати за малою.

— Люба народилася здоровою, — кажуть у дитячому відділенні райлікарні. — Але розвивалась із запізненням, пішла у два роки. Близько чотирьох років тому захворіла на двостороннє запалення легень. Згодом отримала ускладнення — бронхіальну астму. Дівчинці дали другу групу інвалідності.

Півтора року тому в Люби стався черговий астматичний напад. Дівчинка була настільки слаба, що до "швидкої" її треба було нести. Медики відмовились. Віра Григорівна взяла онуку на руки, але на сходах упала й поламала собі ногу в кількох місцях.

— Відтоді з ліжка встати не можу, — бідкається жінка. — Не те, що малу глядіти.

Торік у травні проти Олени Рябий порушили кримінальну справу. Її звинуватили у злісному невиконанні материнських обов"язків.

— Ми вимагали ув"язнити її та позбавити материнських прав, — говорить слідчий Ігор Мельник із Деснянської райпрокуратури. — Однак суд дав Олені умовний термін, прав не позбавив. Вона далі отримує пенсію на дитину та пропиває її.

Віра Григорівна згадує: коли Люба лежала в реанімації, мати її жодного разу не провідала.

— Добре, що хоч онук помагає, він працює будівельником, — каже пенсіонерка. — Живемо на його зарплату. Він і прибирає, і їсти готує. Якби не Владик, донька мене б отруїла.

Олена Рябий запевняє, що п"є тільки на свята.

— Мати все обманює і наговорює, — каже вона.

Зараз ви читаєте новину «Віра Литвин хоче позбавити доньку материнських прав». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути