четвер, 29 травня 2008 07:08

Військова хитрість "Старкома"

Часто в ділових відносинах виникають неприємні спірні моменти між бізнес-партнерами. Найнебажанішим варіантом розвитку подій у конфліктних ситуаціях є недосягнення консенсусу. І як наслідок перехід ділового партнерства в площину жорсткого протистояння. Як правило, хтось із конфліктуюючих виявляється неправим, і трапляється так, що він вважає за краще не визнавати своєї провини. Навпаки: завданням номер один для нього є доведення власної псевдоправоти. Така позиція часом забезпечує чималі дивіденди, але іноді загрожує повною дискредитацією компанії, що зважилася на аферу на ринку пропонованих нею послуг.

Щось подібне можна прослідкувати на прикладі необґрунтованих претензій до замовника з боку рекламної компанії ДП "Старком Україна". Вона наполегливо вимагає, щоб ЗАТ "Телесистеми України" доплатили вказану в договорі суму, за підсумками нібито виконаних в повному обсязі робіт із рекламної підтримки оператора зв"язку "People.net". ДП "Старком Україна" наполегливо бореться за фактично вже програну справу, позиваючись до "Телесистем" за 10 млн грн. Цей випадок опинився у всіх на слуху.

Товариство "Телесистеми України" раніше оголосило тендер на подання рекламних послуг для свого оператора зв"язку. Компанія "Старком Україна" виграла його і заявила до оплати 28 724 449,36 грн. Із них замовник одразу ж виплатив 18 585 151,78 грн авансу, необхідного для виконання робіт із реклами. Залишок у розмірі 10 139 297,58 грн. "Телесистеми" зобов"язалися виплатити за фактом остаточного виконання замовлення. Саме на підставі цих договірних умов "Старком" намагається вибудувати свою стратегію дії щодо товариства "Телесистеми України", що відмовляється виконувати пункт доплати рекламістам їхнього гонорару.

Внутрішній аудит виявив порушення з боку колишнього менеджменту компанії при підписанні договорів із ДП "Старком Україна"

Здавалося б "Старком" має всі підстави вимагати грошей від "Телесистем". Але це лише на перший погляд. Детальніший аналіз ситуації, думки експертів та висновки відповідних контролюючих органів дають підстави говорити про те, що "Старком" пропонує громадськості не найоб"єктивнішу картину того, що відбувається.

ЗАТ "Телесистеми України" провело внутрішній аудит. Він виявив порушення з боку колишнього менеджменту компанії при підписанні договорів із підприємством "Старком Україна". Договір N 01/11-06 СТ-ТСУ із ДП "Старком Україна" про надання рекламних послуг уклали 1 грудня 2006 року. Із боку "Телесистем" його підписав колишній керівник товариства В.В. Ворожбит, із боку "Старкома" — виконувач обов"язків директора К.Б. Стрюков. Перевірка показала, що договір був рамковим — без визначення суми. Таку вказують у додатках до договору.

Цей факт дає підстави говорити, що це використовували для того, щоб обійти зафіксовану у статуті товариства "Телесистеми України" заборону генеральному директорові підписувати договори на понад 100 тис. грн без згоди наглядової ради. Ворожбит перевищив свої повноваження в цьому випадку. Дивно, що така компанія як "Старком Україна", укладаючи багатомільйонний договір, не перевірила повноважень особи, що підписувала його від імені партнерів. Адже це — кричущий непрофесіоналізм. Або це зробили свідомо. У такому разі логічно припустити, що мала місце корпоративна змова між керівництвом "Старкома" і Ворожбитом про забезпечення "відкатів" з операції.

Очевидно, що договір невигідний для "Телесистем" і дозволяє "Старкому" легко отримувати чималі гроші за роботи, виконання яких складно перевірити. Пояснити це можна або повною некомпетентністю того, хто підписував документ або матеріальною зацікавленістю. На користь останньої говорить не тільки результат ревізійної перевірки в товаристві, але і вельми незрозуміла позиція керівництва "Старкома". Воно витрачає час і гроші на безглузду піар-війну та відкрито признається в тому, що не планує доводити свою правоту в суді. Поводяться так, як правило, тоді, коли розуміють: виграти суд на підставі своєї законної правоти не вдасться. Оскільки ж у бізнесі немає нічого випадкового, виникає питання: чи не хоче таким чином "Старком" за фінансовим скандалом приховати неприємніші для себе речі.

Є ще одне непряме підтвердження такого припущення. Підприємство "Старком Україна" намагається отримати нібито недоплачене "Телесистемами України" — 10 139 297,58 грн, і водночас саботує виконання умов договору, які могли б легалізувати виплату даної суми. Так, передбачені договором звіти про виконання робіт і витрати коштів надавалися після численних письмових вимог "Телесистем України", на декілька місяців пізніше необхідного терміну.

Показовий у цьому контексті факт: у поданому 27 лютого цього року "Старкомом" позові до Господарського суду Києва про стягнення з "Телесистем" боргів, йшлося про 183 208,12 грн. Цікаво, чому рекламісти не зважилися стягнути із замовника одразу 10 заповітних мільйонів. Судячи з усього, "Старком" не має документів, що підтверджували б суму боргу, на який претендує. За таких обставин, якщо рекламісти і далі боротимуться нібито за правду нинішніми методами, зникнуть останні сумніви в наявності змови між керівництвом ДП "Старком Україна" і недобросовісним колишнім топ-менеджментом ЗАТ "Телесистеми України".

Зараз ви читаєте новину «Військова хитрість "Старкома"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі