пʼятниця, 03 серпня 2018 07:55

Ветерана АТО вбили на власному подвір'ї
2

Віталій Олешко з ­Бердянська ­Запорізької області був ­бійцем добровольчого батальйону ”Донбас”. Після повернення додому займався громадською діяльністю
Фото: WWW.FACEBOOK.COM / ВІТАЛІЙ ОЛЕШКО
У вбивстві Віталія Олешка з Бердянська Запорізької області підозрюють бійця розформованої роти ”Торнадо” Артема Матюшина (на фото). Його впізнали колишні побратими вбитого — Андрій Маджаров і Антон Пшеничний. На час убивства були неподалік. Бачили кілера

— Со спины подошел какой-то бородатый мужик и выстрелил два раза Виталику в голову. Сел в красную машину и уехал. Все случилось у меня и его жены на глазах. Мы находились неподалеку, — розповідає Андрій ­Маджаров, 30 років, із Бердянська Запорізької області.

По обіді 31 липня на Східному проспекті, 157, у дворі власного будинку-готелю з мисливської рушниці застрелили 43-річного Віталія Олешка. Він — ветеран АТО та громадський активіст.

Родом із Артемівська, нині це місто Бахмут Донецької області. У Бердянськ переїхав 1998-го. Займався там пивним бізнесом — був представником донецького пивного заводу "Сармат". Мав такий позивний на війні.

Воював у складі добровольчого батальйону "Донбас". Пройшов Іловайський котел та шість місяців полону бойовиків. У Бердянську власний будинок біля моря переобладнав під готель. Після повернення з полону займався громадською діяльністю. Виступав проти проросійських чиновників у місті, заявляв про бездіяльність СБУ й поліції, комунальних служб.

— Я встречался с Виталием три месяца назад в Бердянске. Он был неравнодушным человеком. Всем рассказывал о своем конфликте с местным олигархом Александром Пономаревым, владельцем "Российско-украинского научно-производственного предприятия "Агринол", — пише у "Фейсбуці" журналіст 42-річний Юрій Бутусов. — Пономарьов і "Агринол" контролюють Бердянськ. Очевидно, мають зв'язки у кримінальних колах. Бердянськ — маленьке місто. Тих, хто сміє виступати проти влади — одиниці. Олешко був одним із найактивніших і зухвалих. Версія замовного вбивства через його громадську діяльність — одна з тих, яку має перевірити слідство.

Друзі Віталія Олешка підтверджують, що той отримував погрози від місцевих чиновників.

— Депутат Бердянської міської ради Владислав Кюрчев чітко говорить, що "Сармата" скоро прикінчать, як і його близьких друзів. Є запис цієї розмови, — додає Маджаров. — Так само були конфлікти з Пономарьовим. Ми вели активні дії проти його політики, грабежів міського та обласного бюджетів. Плюс у нього багато підприємств, що не платять податки. Однак треба бути дурнем, аби стверджувати, що це його рук справа. У Віталіка після війни на Донбасі на тій стороні теж лишилися вороги. Тому будь-хто міг бути зацікавлений у його смерті.

Убивцю Олешка після нападу забрали червоною "Таврією". Авто знайшли за кілька кварталів від місця злочину. Далі тікали машиною на "євробляхах", встановило слідство. Увечері затримали підозрюваного стрільця та чотирьох його спільників. Деталей про них поліцейські не розповідають. Кажуть лише, що чоловікам від 30 років. Серед них — раніше судимі.

— У Запорізькій та Донецькій областях був оголошений план "Сирена". Залучили додаткові патрулі. За допомогою камер відеоспостереження та показів свідків на поліцейському посту в Приазовському районі підозрюваних упізнали. На наступному — затримали, — розповідає Сергій Комісаров, 53 роки, з обласної поліції.

— В авто, яким вони їхали, вилучили обріз мисливської рушниці, — каже перший заступник голови Національної поліції 45-річний В'ячеслав Аброськін.

Серед затриманих спільників — житель Бердянська. Він дав для злочину свою машину. Троє інших — спортсмени з Дніпра та області.

— Намагаємося встановити замовників, але вони поки мовчать, — говорить радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, 39 років.

Колишній заступник командира розформованої добровольчої роти Міністерства внутрішніх справ "Торнадо" 39-річний Микола Цукур упізнав імовірного кілера. За його словами, це боєць батальйону Артем Матюшин. Він родом із Донеччини.

— Служил в подразделении "Торнадо". В батальоне прошел курс подготовки снайперов. Принимал участие в боевых действиях. Дисциплинированный, трезвомыслящий, умело обращался с оружием, — згадує Микола Цукур. — Коли сімох бійців затримали, нас вивели із зони АТО в місто Боярка Київської області. Частина людей перейшли в полк "Миротворець". Артем Матюшин, Денис Зеленкін і Тарас Мовчан уночі завантажили спортінвентар в машину і з особистою зброєю покинули базу "Торнадо". Уранці я звернувся з рапортом до Вадима Трояна (перший заступник глави Національної поліції України. — ГПУ) про зникнення бійців і зброї. Рапорт Троян не прийняв. Сказав, що зброя в нього, а хлопців він перевів у підрозділ "Азов". Їхня подальша доля мені невідома.

Наступного дня після вбивства двері Бердянської міської ради залили червоною фарбою. Біля відділу поліції зібрався пікет. Люди вимагали подробиць про хід розслідування. Також — надати охорону родині Олешка. У нього залишилися дружина та неповнолітня донька.

Віталія поховали в Бердянську 2 серпня.

Зараз ви читаєте новину «Ветерана АТО вбили на власному подвір'ї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі