Ексклюзиви
середа, 29 серпня 2007 07:05

Василь Грицак виграв справу в податківців

Апеляційний суд Києва відмовив у розгляді справи за позовом начальника Головного управління податкової міліції України Валерія Дієсперова до депутата Верховної Ради 5-го скликання Василя Грицака. Парламентар поінформував уряд стосовно протиправних дій головного податкового міліціонера країни. А той вважає, що таким чином образили його честь і гідність.

Печерський районний суд Києва почав ведення справи за позовом податківця 18 квітня 2007 року. А 22 серпня Апеляційний суд скасував рішення Печерського суду й ухвалив повернути Валерієві Дієсперову позовну заяву. Отже, чиновникові не вдався замах на право парламентарів здійснювати громадський контроль над їхньою діяльністю.

Нелюбов податківця до народного депутата зародилася давно. Василь Грицак неодноразово звертався в різні державні органи з приводу діяльності підприємства "Укрелекон", що нібито займається виробництвом голографічних захисних елементів (ГЗЕ). Зокрема, він підготував запит N165/03/07-224. У ньому парламентарій поінформував Кабмін про численні звернення виборців, які повідомляли про незаконне створення кількома відомствами, і перш за все Державною податковою адміністрацією України (ДПАУ), підприємства "Укрелекон". Під його дахом проверталися сумнівні операції — контрабанда цінного устаткування та інші фінансові зловживання. За словами Грицака, до створення "Укрелекона" мали пряме відношення вищі чиновники ДПАУ — Анатолій Брезвін і Валерій Дієсперов.

Через півроку судових розглядів податківець відкликав свій позов

У своєму запиті народний депутат також зазначив, що ці чиновники намагаються за допомогою адмінресурсу перерозподілити на користь наближених до них фірм ринок виготовлення голографічних захисних елементів і таким чином узяти під одноосібний контроль тіньові потоки алкоголю й тютюну. Цьому є документальні підтвердження. Зокрема, експертні висновки Мінфіну, листи КРУ, в яких констатувалися факти зловживань із боку ДПАУ. Більше того, ЗМІ повідомляли, що свого часу Дієсперов вимагав від одного з підприємств передати наближеним до нього комерційним структурам 50% бізнесу.

— Ось на підставі всіх цих звернень громадян, підтверджених документами, я й підготував запит, — підкреслює Василь Грицак.

До речі, в 2002 році був гучний скандал з приводу тиску ДПАУ на редакцію популярного інтернет-видання "Обком". Валерій Дієсперов тоді виступав від імені ДПАУ в суді, а журналісти називали його серед тих, хто безпосередньо тиснув на них.

Це не перша судова справа податківців проти Василя Грицака. Раніше з позовом проти народного депутата до суду звертався один зі співробітників департаменту з контролю над виробництвом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів ДПАУ. Привід такий самий: нібито Грицак образив честь і гідність податківця низкою депутатських запитів. Проте справу було закрито: через півроку судових розглядів податківець відкликав свій позов.

Зараз ви читаєте новину «Василь Грицак виграв справу в податківців ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути