пʼятниця, 20 квітня 2007 07:08

В автокатастрофі загинули водій та одинадцятеро жінок

Минулого вівторка о пів на другу дня біля села Лозова Волочиського району Хмельницької області водій вантажної фури вінничанин Василь Самелюк, 33 роки, заснув за кермом. Машина виїхала на зустрічну смугу й зіткнулася з мікроавтобусом "Форд-Транзит" із причепом.

— Водій буса в останній момент ще встиг крутнути кермом, хотів уникнути зіткнення, — розповідає прес-секретар Управління ДАІ в Хмельницькій області Олександр Макаров. — Удар прийшовся на його дверцята. Фура протягла бус кілька десятків метрів і вм"яла в насип на узбіччі. Водій та одинадцять пасажирів автобуса загинули.

Кабіну вантажівки "рено" відірвало від кузова, але її водій вцілів. У нього струс мозку й синці. З мікроавтобуса рятувальники вирізали ножицями 12 тіл. Усі загиблі пасажири — жінки з Ковеля Волинської області. Вони торгували на двох місцевих ринках і щотижня їздили на Хмельницький базар по товар.

45-річний водій мікроавтобуса Олександр Попіка возив людей власним "фордом". У Попіки завжди були пасажири — його знають у Ковелі як професійного й обережного водія. Увечері в понеділок він із 11 пасажирками виїхав з Ковеля й на світанку був на базарі. Жінки скупилися, склали речі у причіп мікроавтобуса та збиралися додому. Перед дорогою пообідали. Встигли від"їхати трохи більше 60 км.


Зранку в середу родичі з"їжджалися в морг Хмельницького. О пів на десяту із сірого мікроавтобуса вийшло троє чоловіків і дві жінки. Усі плачуть, мовчать. Чоловіки дістають з буса труну. Двері моргу закриті.

— Сказали про аварію в два часа дня, — говорить чоловік загиблої Лідії Гавриленко 54-річний Іван Гавриленко. — Я почав дзвонити жінці на мобілку, та не відповідала. У половині четвертого виїхали до Хмельницького, зустріли знайомого шофера. Він сказав, що вижили дві жінки. Думав, Ліда. Потім зустріли ще одного. Сказав, живих нема. Я Ліду впізнав по зеленій кофті, бо лице було розірване. Рот був відкритий. Мабуть, в останній момент хотіла крикнути.

Чоловік дивиться в землю. Очі блищать від сліз. З моргу виходить санітар у білому халаті.

— Можна забирати, — кричить він до людей. — Тільки спочатку занесіть домовину.

Жінки починають голосити. Чоловіки мовчки виносять закриту труну, кладуть у машину і їдуть.

Брати Василь та Олександр Кондратовичі забирали з моргу своїх дружин — Оксану, 29 років, та Людмилу, 30 років. Брати із сім"ями та їхні батьки жили в одному ковельському багатоквартирному будинку на вулиці Ватутіна. Усі три родини торгували на базарі. В аварії загинула й сестра старшої невістки Тетяна Хлуд, 33 роки.

— Таня ще дзвонила о дванадцятій дня, — розповідає мати братів 55-річна Валентина Кондратович. — Так радісно говорила, що виїхали з Хмельницького, везуть товар. А за час з її мобілки хтось набрав сина Василя. Сказали, що всі мертві.

Валентина Кондратович теж мала їхати до Хмельницького. Але невістки залишили її, щоб доглядала внуків.

— Як же я їх на ноги ставитиму, — плаче жінка. — В Сашка дівчинка без мами лишилася, у Василя — дівчинка й хлопчик.

Загиблий водій Олександр Попіка — спокійний за вдачею, віруючий чоловік із Церкви п"ятидесятників. У нього лишилися дружина Людмила, п"ятеро рідних синів та дві прийомні доньки. Олександра поховали в середу, решту — в четвер.


Міліція не поспішає з висновками щодо причин аварії.

— Не треба так однозначно засуджувати водія вантажівки, — кажуть у Головавтотрансінспекції. — "Рено" вдарило буса збоку. На прямій дорозі довга вантажівка не могла так викрутити кермо на швидкості і в"їхати в автобус на зустрічній. Очевидно, "форд" вискочив на мить на зустрічку, хотів повернутись і не встиг. До того ж водій буса напередодні цілу ніч їхав, утомився. Перед аварією пообідав, трохи розслабився.

Водій вантажівки Василь Самелюк нині в травматології Волочиської лікарні. Медики не пускають до нього через заборону міліції. Кажуть, у Самелюка нервовий зрив. Біля нього чергують правоохоронці та дружина, що приїхала з Вінниці.

Деталі аварії розкриє розшифровка тахографа вантажівки — приладу, що записує дані руху машини.

Загиблі ковельці

Гавриленко Лідія, 52 роки
Гарбузюк Ніна, 60 років
Грацунь Людмила, 44 роки
Здробилко Алла, 31 рік
Кондратович Людмила, 30 років
Кондратович Оксана, 29 років
Матіщук Галина, 50 років
Поліщук Вікторія, 37 років
Попіка Олександр, 45 років
Семенюк Антоніна, 52 роки
Стецюк Марія, 44 роки
Хлуд Тетяна, 33 роки

Зараз ви читаєте новину «В автокатастрофі загинули водій та одинадцятеро жінок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі