четвер, 03 квітня 2008 07:04

В авіакатастрофі загинули тринадцять людей

Минулої неділі в райцентрі Ізмаїл Одеської області прощалися з прикордонниками місцевого загону. Після офіційної церемонії тіла відвезли до родичів. Підполковника Олександра Гибелинду, 36 років, — до Хмельницького.

— 2 травня Саші виповнилося б 37, — каже 60-річний Степан Крот, тесть Гибелинди. — Відслужив майже двадцять років. А тут таке.

Вранці 27 березня вертоліт Мі-8 Державної прикордонної служби вилетів із міста Вилкове Кілійського району Одещини до острова Зміїного. За 39 хв. мав приземлитися, але розбився. На борту перебувало 14 осіб — 13 прикордонників та один цивільний. Усі, крім лейтенанта Євгена Челарського, загинули. Уламки гелікоптера знайшли на мілководді неподалік острова Полуденною.

Біля будинку N30 на вул. Тернопільській у Хмельницькому люди збираються зранку. У дворі ходять прикордонники. Жінки в чорних хустках, чоловіки курять. Чекають на домовину з тілом.

Олександр Гибелинда народився в сім"ї військових. Його батько родом із Київської області, мати — з Закарпаття. 1992-го вступив до артилерійського училища, яке за два роки перейменували в Інститут прикордонних військ. Після закінчення навчання одружився з Наталею. Працювали разом на прикордонних заставах. Виховували 13-річного сина Павла і 7-річну доньку Вікторію.

У вітальні двокімнатної квартири поряд із вікном стоїть стіл. Навколо нього вінки. Портрет Олександра — між двома запаленими свічками.

— Мені донька подзвонила і каже: "Папа, все!", — згадує Степан Крот. — Наташа служила в загоні разом із чоловіком. Саме чергувала, усі звіти проходили через неї. Дізналась однією з перших. У вертольоті відірвало задній гвинт. Борт став некерованим, його розкрутило. Люди вилітали з кабіни просто на лопаті.

Олександра поховали в закритій домовині. Витрати взяла на себе Академія прикордонних військ України.

За фактом авіакатастрофи порушили кримінальну справу. Нею займається військова прокуратура. На місці аварії працюють слідчі та експерти. Записи бортового самописця ще не розшифрували.

Гелікоптер Мі-8 1960 року випуску. Окрім людей, перевозив 2 т меблів. Летів на висоті близько 50 м. Прикордонники часто бували на острові. Там зводять селище Білий. Кажуть, його готували до показу президентові — Віктор Ющенко мав відвідати Зміїний найближчим часом.

Список загиблих на вертольоті Мі-8

1. Олександр Христій — командир екіпажа, майор
2. Євген Шутько — штурман, капітан
3. Олександр Цилінко — бортовий авіатехнік, капітан
4. Михайло Микита — начальник квартирно-експлуатаційної служби Південно-регіонального управління Державної прикордонної служби України, підполковник
5. Олексій Панчуков — начальник продовольчої служби Південно-регіонального управління, капітан
6. Володимир Кузьменко — начальник Ізмаїльського загону, полковник
7. Олександр Гибелинда — заступник начальника Ізмаїльського загону з роботи з особовим складом, підполковник
8. Олександр Сорокопуд — заступник начальника Ізмаїльського загону — начальник тилу загону, підполковник
9. Володимир Мініч — заступник начальника штабу — начальник відділу зв"язку та автоматизації Ізмаїльського загону, майор
10. Микола Садаклієв — начальник окремої ремонтно-технічної майстерні Ізмаїльського загону, старший лейтенант
11. Артем Тимофеєнко — начальник фінансово-економічної служби Ізмаїльського загону, молодший лейтенант
12. Сергій Грама — зварювальник-слюсар цеху з ремонту автомобільної техніки Ізмаїльського загону, рядовий за контрактом
13. Михайло Фурдуєв — збірник меблів "СПД Афанасьєвський"

Зараз ви читаєте новину «В авіакатастрофі загинули тринадцять людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі