вівторок, 11 грудня 2007 07:04

В авіакатастрофі під Києвом загинуло п"ятеро чехів

Автор: фото: reuters/Глєб Гараніч
  Літак ”Бічкрафт Кінґ Аір” упав за 300 метрів від багатоповерхівок столичної Великої кільцевої дороги. Уламки розлетілись на десятки метрів. Аеропорт ”Жуляни” не планують виносити за межі міста
Літак ”Бічкрафт Кінґ Аір” упав за 300 метрів від багатоповерхівок столичної Великої кільцевої дороги. Уламки розлетілись на десятки метрів. Аеропорт ”Жуляни” не планують виносити за межі міста

"Ми грілися біля вогню, — згадує вечір 9 грудня далекобійник Петро, який продає каміння на столичній Великій кільцевій дорозі. — Раптом як рвоне, вікна машин затряслися, ми пригнулися. Вогонь сягав метрів 10–15. Покинули все й давай заводити КамАЗи, хотіли тікати".

За 300 м від Кільцевої дороги на сторожку радгоспу "Совки" упав літак "Бічкрафт Кінґ Аір". Він летів із чеського міста Ґрадец Кралове в київський аеропорт "Жуляни". До посадкової смуги залишалося 2,5 км.

— Того дня була погана видимість, — пояснює директор аеропорту Сергій Нікіфоров. — По вертикалі проглядалося метрів на 30, по горизонталі — десь на 900. У такому випадку пілоти самі приймають рішення щодо посадки.

Літак готувався до приземлення. Однак спочатку відхилився від траєкторії посадки праворуч, потім, на вимогу диспетчерів, узяв ліворуч.

— Раптом почав різко падати, — каже Нікіфоров. — Щось сталося. Диспетчер наказав піти на друге коло, а пілот не відповідав. О 17.03 літак зник із радарів.

Охоронці митного терміналу кажуть, що вибух нагадував  сильний хлопок. Вони подумали, що в кабіні якогось далекобійника вибухнув газовий балон.

— Мені навіть здалося, що горить Вишневе, — згадує охоронець Олександр Стасюк, 48 років, офіцер військової авіації у відставці. — А потім зрозумів: на полі вибухнув літак.

На місце аварії відразу побігли митники. Стасюк першим зателефонував рятувальникам. Мобілка зафіксувала виклики. Перший дзвінок на "01" — о 17.03, розмова тривала 8 с. Удруге набрав рятувальників за хвилину, говорив 37 с. Міліції пояснював про трагедію 1 хв. 52 с.

На місце аварії прибули зо три десятки пожежних машин і кілька "швидких". Але рятувати було нікого.

— Один чоловік лежав метрів за десять зліва від тієї траєкторії, якою машина падала на землю. Трохи далі, праворуч, ще двоє, обидва — без голів. За ними — жінка з відірваною ногою. Її очі були трохи відкриті. Хтось вигукнув, що вона — жива. Шкіра в усіх була коричневого кольору, як у запечених курок. На місці падіння було багато цегли, тому Володя, мій колега, вигукнув: "Саш, этот самолет что, кирпичи вез?!".

Літак належав Мілошеві Новаку — директору чеської компанії "МІНІБ Лтд ", що виготовляє опалювальні конвектори. Чоловік із дружиною, колегою та двома пілотами летіли до Києва на виставку, де планували показати власну продукцію.

О сьомій вечора кукурудзяне поле поміж містечком Вишневе і селищем Софійська Борщагівка нагадує мурашник.

По периметру його оточили легковики. Десятки зівак збігаються подивитися, що ж сталося. На дорозі в очікуванні заробітку стоять таксисти.

Від асфальту до місця аварії — метрів зо 300. Воно оточене біло-червоною стрічкою і вартовими спецпідрозділу "Барс". Метушаться рятувальники, експерти, слідчі міської й Генеральної прокуратури. Уламки літака розкидані у радіусі 30 м. Усе в багнюці. Під час спалахів фотоапаратів серед мотлоху видно рештки людських тіл.

Виконувач обов"язків міністра з надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич проводить нараду у штабному автомобілі. Від нього чекають нової інформації. Однак близько дев"ятої Шуфрич виходить, сідає в машину та залишає місце аварії. Зіваки починають розходитися.

Хвилин через десять під"їжджає чорний "мерседес". З нього виходить в. о. міністра транспорту Микола Рудьковський.

— А що тут сталося? — запитує. — І чим туди можна дістатися? — киває на поле багнюки.

Рудьковський перевзувається у високі чоботи й біжить до місця аварії. За ним ледь встигають рятувальник і працівник прокуратури.

Загинули 9 грудня

Мілош Новак, 49 років, власник літака
Сюзанна Новакова, 45 років, дружина Мілоша
Петра Кобак, 34 роки, колега Мілоша
Мирослав Джагер, 34 роки, пілот
Петр Тужимський, 62 роки, пілот

Зараз ви читаєте новину «В авіакатастрофі під Києвом загинуло п"ятеро чехів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі